Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ MrAndrew:
To já taky nevím, když jsi neposlal svůj postup. Jak vypadá charakteristický polynom si můžeš zkontrolovat tady, pokud tě zajímá kde děláš chybu, bude muset poslat svůj postup (třeba vyfocený papír bude stačit).
Edit: ano, ten výsledek pro plusová znaménka je správně, viz ten wolfram.
↑ LukasM:
(13 - \lambda ) * -2 - \lambda 1 = (13 - \lambda)*(1-(-2- \lambda)^2) =
1 -2 - \lambda
= (13 - \lambda)*(1-(4 - 4 \lambda + \lambda^2) =
= (13 - \lambda)*(- \lambda^2 + 4 \lambda - 3) =
D = 4, koreny mi vyjdou stejne jako u plus:-(
↑ MrAndrew:
Tohle se mi teda moc opravovat nechce. Pokud chceš texovat, tak ten výraz uzavři mezi dolary (nebo tag tex), a udělej to pořádně.
Tak jen zběžně. Neumíš vypočítat determinant matice 2x2, máš tam opačné znaménko než by mělo být. Kořeny char. polynomu to ale nezmění. Dál ale máš blbě rozložený ten čtverec - u
má být plus. Pokud máš problém, uvědom si, že číslo a číslo k němu opačné má stejnou druhou mocninu. Takže oba mínusy v závorce můžeš v klidu přepsat na plusy.
↑ MrAndrew:
Ono i když to neuděláš a ty závorky roznásobíš rovnou, tak by ti to mělo vyjít stejně. Jenom je potřeba si dávat větší pozor na znaménka.