Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 01. 2011 20:34

Ainamella
Zelenáč
Reputace:   

Spojové seznamy - Dělení řidkých polynomů

Ahoj, pomozte napsat program, prosim:

Jsou dány dva řídké polynomy jedné proměnné P a Q. Vašim úkolem je spočítat jejich podíl a zbytek po dělení. Při výpočtech smíte používat pouze celočíselnou aritmetiku.

Každý polynom je v souboru uložen jako několik po sobě jdoucích řádků. Na každém řádku se nachází dvojice čísel e a k, kde e představuje exponent a k příslušný koeficient. Polynom je zakončen řádkém, na kterém se nachází jediné číslo -1. Koeficienty jsou celočíselné, vejdou se do 32-bitového integeru a všechny jsou nenulové. Exponenty jsou rovněž celočíselné a jsou ≥ 0. Polynom je navíc setříděn sestupně podle exponentů.

Vstup je uložen v souboru polynomy.in. Polynomy P a Q jsou zde uloženy za sebou ve výše uvedeném formátu.

Výstup uložte do souboru polynomy.out a to opět ve výše uvedeném formátu. Nejprve uložte výsledek a následně zbytek po dělení. Při výpočtech se může stát, že koeficienty jednotlivých členů nevyjdou celočíselně, ale protože vstup celočíselný je, určitě si vystačíme s racionálními čísly. Takovýto koeficient uložte do výstupu ve tvaru zlomku v základním tvaru: např 2/5 (pozor - např. 3/6 je špatně, neboť zlomek lze zkrátit na 1/2). Pokud vyjde nějaký koeficient celočíselný, uložte jej jako celé číslo (ne jako zlomek).

Hint: Pro práci s řidkými polynomy použijte lineární spojové seznamy.
Příklad:
polynomy.in
  5 3
  2 2
  1 4
  0 1
  -1
  3 2
  2 1
  -1
polynomy.out
  2 3/2
  1 -3/4
  0 3/8
  -1
  2 13/8
  1 4
  0 1
  -1

#2 03. 01. 2011 20:36

Ainamella
Zelenáč
Reputace:   

Re: Spojové seznamy - Dělení řidkých polynomů

zapomnila jsem napsat, ze to je v pascalu

#3 03. 01. 2011 21:33

Dioxid
Reputace:   13 

Zdravím, chtělo by to asi vytvořit (nebo aspoň bych na to šel tak já) následující operace:

-dělení "jednočlenu" "jednočlenem"
-násobení mnohočlenu "jednočlenem"
-odečtení (přičtení) mnohočlenů

A s nimi se už celkem dá operovat

Jsem omylný, proto ne vše, co jsem napsal, je zaručeně správně.
468

#4 03. 01. 2011 22:14

Ainamella
Zelenáč
Reputace:   

[re]p157072|TomDlask[

dekuju

Zápatí