Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahojte.
Rád by som vás poprosil o radu v súvislosti s mojou témou bakalárskej práce. Som druhák, čiže času mám dos?, ale rád by som si dal dokopy čo najviac poznatkov a materiálov, ktoré s témou súvisla.
Profesor mi svoju predstavu zatiaľ upresnil iba niekoľkým nasledujúcimi slovami:
Napr. y = 2x^2 je funkcia jednej premennej. Grafom je krivá čiara.
Napr. y = 2x^2 + 3x^3 je funkcia dvoch premenných. Grafom je krivá plocha. Treba premietnu? jej sie?ový model na obrazovku PC s použitím kolmého rovnobežného premietania s možnos?ou otáčania v dvoch rovinách. Zaujímavé by bolo riešenie problému viditeľnosti.
Toľko zatiaľ profesorove slová.
Viem, že toto je vyslovene matematické fórum a že moja otázka je možno viac z oblasti informatiky ako matematiky. No aj tak by ma zaujímal váš pohľad na riešenie tohto problému a tiež by som si nechal poradi? doporučením vhodnej literatúry.
Ak niekto poradí, vopred vďaka.
2pepito25 : Napr. y = 2x^2 + 3x^3 je funkcia dvoch premenných.
Neni.
Treba premietnu? jej sie?ový model na obrazovku PC s použitím kolmého rovnobežného premietania s možnos?ou otáčania v dvoch rovinách. Zaujímavé by bolo riešenie problému viditeľnosti.
Bych spise doporucoval nezli uzit Excel radeji vhodny matematicky software napr. Matlab (vykreslovani viz help (cz) k funkci mesh, surf apod).
opravdu v excelu?
do takove bakalarky bych teda asi nesel .......
Pocitacova grafika tvori jeden z mych hlavnich zajmu, cili mam pocit ze k tomuto muzu neco rict. Podle zadani bych tedy rohodne nehadal, ze jde o to udelat to v excelu. Ja excel vubec nepouzivam ale umim si predstavit ze ma nejake moznosti pro vykreslovani trojrozmernych grafu a mozna dokonce i funkci dvou promennych. V tom pripade ale uz neni treba nic resit, protoze to uz ma excel vyreseno.
Naopak si neumim predstavit, jak by se udelalo v excelu to otaceni ve dvou rovinach, excel podle me kresli jenom staticke obrazky, v kterych neni mozny nejaky pohyb.
Kdybych si takove zadani precetl ja, pochopil bych ho tak, ze mam napsat program, ktery toto bude umet. Nasvedcuje tomu i to reseni viditelnosti, coz je mimochodem zajimava vec, pokud kreslime grafy funkci dvou promennych. Doporucuju zjistit si neco o takzvanem algoritmu plovouciho horizontu.
↑ Lishaak:
Ahoj, Lishaak.
Celkom určite ide o spracovanie pomocou excelu. A použi? by som mal transformačné rovnice, pomocou ktorých budem otáča? trojrozmerné objekty. Myslím, že zadanie nebolo myslené ako programovanie.
POZNÁMKA MODERÁTORA: místo citací celých příspěvků lépe užívat odkaz "reagovat". V duchu této poznámky byl příspěvek upraven.
Stránky: 1