Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Mám následující zadání. Jediné, co mě napadlo bylo použít Cramerovo pravidlo a dostal jsem se k následujícím x1, x2, x3. Z toho jsem odvodil že soustava nemá řešení pro p = 4. Netuším ale jak zjistit pro které p to má jedno řešení a pro které nekonečně mnoho. Kdyby mi prosím mohl někdo poradit, kudy dál, byl bych moc rád :(
↑ Moonchild:Ahoj ! Vyjadril si si univerzálny predpis o tom v akých väzbách sú jednotlivé premenné. A tie sú zase funkciou p... keď p dosadíme od (- nekon....+4) U (+4...+ nekon) máme tie x1,x2,x3 =f(p)....ako funkciu parametra p...nekonečne veľa, nedalo by sa porozmýšľať nad niečím takým ako je napr. x1= f(x2,x3) ? Ale stále je ich veľmi veľa riešení...a nie len jedno....neviem....
ale korene mi vyšli ináč , pozri ...
A co kdybych z těch tří x vyjádřil p. Tyhle p potom mají jenom jedno řešení. Takhle:
Ovšem nevím, jestli neexistují další p, pro které by měla soustava jenom jedno řešení nebo žádné řešení.
pietro: díky za upozornění, kořeny si znovu propočítám
Zdravím,
k prvnímu papíru - pokud máš vyšetřovat, pro které p je determinant nulový, potom se musí dělat pro
. Tedy je nulový pro 1, 4. Rozbor výsledků s použitím
nikde nevidím (jen, že v každém řešení jsi tuto závorku vykrátil "bez komentáře"). Přitom p=1 má být parametr pro nekonečno mnoho řešení - ověr to, prosím.
k poslednímu papíru (příspěvek 3) - co znamená taková úprava? Na pravé straně 0, násobíš jmenovatelem, napravo dostaváš 0*(p-4) například, což je opět 0. Tedy závěr, že p=...(nějaké číslo) z toho asi těžko vyplyne.
Mně by spíš přišlo vhodné, pokud předpis pro x1, x2, x3 rozebereš ještě před vykrácením. p=1 (nekonečně mnoho), (p-4) zůstává v jmenovateli všech zlomků pro kořeny. Tedy co to znamená pro konečnou diskusi?
Zkus to celé ještě jednou projit, děkuji.
↑ Moonchild: děkuji,
pokud jsem nic nepřehledla ve výpočtech (úpravy jsem již nekontrolovala), je to v pořádku, zápis kořenů si můžeš překontrolovat i tady (ovšem musíte se shodovat se strojem ve výběru parametru).
↑ Peter: také hezký pozdrav :-)
Stránky: 1