Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, tak jsem po čase narazil zase na nějaký problematický příklad přes který se mi nedaří přejít a budu hodně vděčný pokud by mě někdo pošťouchnul.
Polohový vektor r hmotného bodu se mění v čase podle rovnice
, kde
a
jsou konstantní na sebe kolmé vektory a
je kladná konstanta. Jaké je zrychlení hmotného bodu a rovnice jeho trajektorie y(x), jestliže směr vektoru
odpovídá orientaci osy x a směr vektoru
odpovídá orientaci osy y?
Má úvaha ke které jsem dospěl a na které jsem taky bohužel zkončil:
Vektor má v tomto případě 2 složky. X-ová bude
a Y-ová
. Trochu mě mate to, že omega je konstanta. Jako programátor to možná mohu vnímat trochu jinak. Pokud bych z toho vyhodil ty konstanty tak mi tam zůstane sinus a cosinus a to se už dá celkem snadno představit. Obě složky se budou nafukovat a pak zase zkracovat a měly by tak tvořit elipsu. Narychlo jsem načmáral nákres
Konstanty by podle všeho měly definovat placatost elipsy, resp. délku poloos.
Teď jde o to, jak z toho vektoru r(t) vyrobit zrychlení. Vektor opisuje dráhu, tím pádem bych měl pro zrychlení udělat derivaci druhého řádu? Co mne ovšem zaráží je uvedený výsledek
. Zpětně z výsledku zreplikovat řešení mi dává smysl jen ono -r, protože derivace konst*sinus bude pořád to samé, jen se budou točit periodické funkce a +/-.
což odpovídá -r Rozhodně mi ale vrtá hlavou kde se tam osamostatnila omega, když se tam vyskytuje pouze v sinu a cosinu.
Jenže předpokládám že asi bude potřeba udělat něco jinak. Napadlo mne rozložit vektor na složky a vyjádřit
pomocí
ale to se mi zdá že vede ještě do větší pasti...
Věděl by někdo jak dál? Předem dík.
áhá, tak jsem to dopočítal... Myslel jsem že to není složená funkce ale téčko je na konci rovnice jako samostatný člen, až teď mi docvaklo že to je složená funkce sin ax = vnější derivovaná * vnitřní (což je a, v našem případě w)

...

...což je rovnice elipsy
Díky, vyřešeno :)
EDIT:Překlepy :)
↑ Ebola:
Mně to vyřešené nepřijde. První časová derivace je pořád špatně, a ta rovnice na konci není rovnicí hyperboly. Ty úvahy ohledně trajektorie nahoře byly správně.
Jinak kdyby t bylo až za tím celým, tak by ten bod nijak neobíhal, protože
by byly taky jen konstanty, takže bod by se pohyboval po přímce (určené těmi dvěma vektory a omegou) od nuly do nekonečna. K tomu, aby se složky "nafukovaly a zase zkracovaly", jak píšeš, je potřeba, aby t bylo v argumentu těch funkcí. Jinak se budou jen nafukovat.
↑ LukasM:
Díky za info. Koukal jsem teď do sešitu a já tele jak jsem v TEXu v noci narychlo přepisoval ty rovnice tak jsem se zase jednou pořádně upsal. Chtěl jsem si usnadnit práci, tak jsem ty rovnice vždycky kopnul a pak přeeditoval, jenže jsem z nějakého důvodu zapoměl změnit sin/cos a závěrem sladká tečka, místo elipsy napsal hyperbola :-)
No jo, tak se pozná vysokoškolák ve zkouškovém :-)))
Stránky: 1