Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
prosil bych pomoc s 2řezy:
1) Je dána krychle ABCDEFGH a body P,Q,R jsou vnitřními body stěn ADHE, ABCD a CDHG. Sestrojte řez krychle rovinou PQR.
Napadlo mě, spustit bod P na hranu AD a EH a tam by vznikl bod P1 a P2 a ty pak spojit s body Q a R, ale nejsem si jist, jestli je to správně.
2)Je dán čtyřstěn ABCV. Sestrojte řez čtyřtěnu rovinou KLM, jestliže body K,L leží na hranách AB, BC a bod Mje vnitřním bodem stěny ACV.
Tady mě nenapadl žádný postup. :-(
Předem děkuji za pomoc.
Zdravím,
u krychle - myslím, že tak: sestrojit body P1, R1 (tato úsečka bude průmět úsečky PR do roviny ABCD, potom v ABCD sestrojit přímku procházející přes bod Q a rovnoběžnou P1R1. Najit pomocné body - průsečíky této přímky s prodlouženou AD a s prodlouženou DC. Tak vzniknou body (1) v rovině ADHE (můžeme spojovat s bodem P) a bod (2) v rovině CDHG (můžeme spojovat s bodem R).
čtyřstěn - spojit KL a prodloužit AC do průsečíku s KL, vznikne pomocný bod v rovině ACV, můžeme spojovat s bodem M.
Bez záruky, pořádně si to zakreslit jsem nezkoušela.