Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 01. 2011 21:23

Shalinka
Reputace:   

jehlany

Ahoj,  pořád si nevím rady s několika příklady, i když jsem se to snažila spočítat všemi možnými způsoby, které znám, nevychází mi stále podle výsledku, nebo ani nevim jak začít. 1)V pravidelném trojbokém jehlanu svírá pobočná hrana "b" s podstavou o hraně a=10 cm úhel 60°. Vypočítejte povrch a objem. Nejdřív jsem zkoušela vypočítat Sp jako (va*a)/2, výšku jsem spočítala přes tangens, vyšla mi 7,6 , ale po dosazení do vzorce pro objem, ale  144,3 mi to nevyšlo, to samo obsah, ten ani nevím jak vypočítat:( ; 2)Pravidelný čtyřboký jehlan má lABl=16cm, lA'B'l=3cm, úhel A'AB=60°, jaký je objem? U tohoto úkolu ani nevím jak namalovat nákres. Budu moc ráda, když mi pomůžete, sedím nad matikou už víc jak 4 hodiny a už jsem z toho zblbá :(

#2 10. 01. 2011 21:34

Anonymystik
Reputace:   45 

Re: jehlany

Napíšu jenom návod, jak zjistit výšku jehlanu, zbytek se mi zdá jasný. Nakresli si rovnostranný trojúhelník ABC, coby podstavu, dále jeho střed ,bod S, a zaměř se na to, jak vyjádřit pomocí strany tohoto trojúhelníku, délku DS, kde D je střed strany AB (uvědom si, že trojúhelník ASB je rovnoramenný). Až to budeš mít, nakresli si ten jehlan a jeho vrchol si označ V. Podívej se na pravoúhlý trojúhelník DSV (pravoúhlý proto, že VS je výška jehlanu, tutíž kolmá k podstavě, a tedy i ke straně DS) a uvědom si, že znáš úhel VDS, to je ten tvůj sklon 60 stupňů, dále stranu DS (vyjádřila sis předtím) a víš, že to je pravoúhlý trojúhelník. Dopočítej si délku VS, což je výška a to je vše, co potřebuješ.

"Do you love your math more than me?"   "Of course not, dear - I love you much more."   "Then prove it!"   "OK... Let R be the set of all lovable objects..."

Zápatí