Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahoj,mam sestrojit graf linearní funkce mam dano toto: y=-2x-3
postupoval jsem takhle x=0 y=-3
x=1 y=-5
tohle je v pohode ale ja ted přesně nevim co je x a y ,myslim si,že je to takhle x=1 y=-5
je to takhle spravně?
předem díky moc
:-))
↑ luted: pokud chceš sestrojit graf (v tomto případě to bude přímka), tak potřebuješ dva body že? já si třeba zvolím nulový bod (kde se protíná s osou x) neboli

takže pro x -3/2 je hodnota 0 a třeba (druhý bod)
(jako ty)
nyní si narýsuj osy grafu (y a x) a vyznač (pokusím se v obrázku, moc mi to nevyšlo)
jinak
ptej se kdyžtak
Vyrátal si si súradnice dvoch bodov, napr. A(0, -3) a B(1, -5). Tieto body treba znázorniť a spojiť do priamky, to je celé. Bod A bude ležať na osi y presne v čísle -3, možno toto bol problém.

↑ luted:
Souřadnice těch vypočzených bodů zaneseš do souřadného systému
a tyto body spojíš (tady je to přímka)
Bod A - na ose x bude 0 na ose y bude -3
Bod B - na ose x bude 1 na ose y bude -5
viz:
↑ Cheop:
Samozřejmě je pro snadnější rýsování přímky (pokud to není přímka rovnoběžná s některou se souřadnicových os) nejlepší zvolit body, které leží tak, že jeden leží na ose x (tj. do rovnice dosadíme za y nulu, 0=-2x-3, x=-3/2) a druhý leží na ose y (tj. do rovnice dosadíme za x nulu, y=-2x0-3, y=-3)
Máme pak body A=(-3/2,0) a B=(0,-3). Tyto body se nám budou rýsovat lépe než nějaký obecný bod.
↑ Honzc:
Btw,
žiakom ZŠ robí znázorňovanie bodov s niektorou súradnicou rovnou 0 problém, nevedia, že os a keď, tak nevedia ktorá. Vrchol problémov je znázorniť body napr. (0;5) a ešte aj (3;0). Myslia si, že je to jeden bod (3;5). Jasné, že nie všetci, ale tí, čo na matiku moc "nie sú". Ľahšie spravia bod, kde x ani y nie je 0.