Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 01. 2011 20:08

streetstar
Reputace:   

Priebeh funkcie

Tak s týmto priebehom mám menší väčší problém, vopred ďakujem za rady.http://img257.imageshack.us/img257/9780/priebehfunkcie.png

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 13. 01. 2011 20:33

PeetPb
Reputace:   

Re: Priebeh funkcie

↑ streetstar: definicny obor viete urcit ? parnost neparnost periodicitu ?

"If you think you understand quantum mechanics, you don't understand quantum mechanics" - Richard Feynman

"Linux is like a tepee no windows, no Gates, apache inside"

#3 13. 01. 2011 20:50

streetstar
Reputace:   

↑ PeetPb: Df sa nerovna 0, body nespojitosti a limity : Bod nespojitosti je tym padom 0 a limity: lim->0+(arctg1/x) = pí/2, lim -> 0- (arctg(1/x)) = -pí/2, ABS = O pretoze limitu su nevlastne, vyslo mi, ze nie je parna ani neparna, prva derivacia neviem ci spravne ale vyslo http://img130.imageshack.us/img130/7704/86920554.png len neviem ako mam dalej pokracovat pri monotonnosti, tym padom dalej som sa nedostal :) a neviem ci vsetko je dobre teda.

#4 13. 01. 2011 21:03

PeetPb
Reputace:   

takze zhrniem to. D(f)=R-{0} s tym suhlasim ABS=O znamena ? a limity su nevlastne ? take by boli keby mali vysledok +/- nekonecno . a funkcia by mala byt neparna pretoze arctg(x) je neparna aj tato by mala byt. prva derivacia je spravne takze pre monotonnost musime najst stacionarne body prvej derivacie. dame ju rovnu nule a zistime ze sa nule nikdy nerovna (citatel zlomku sa nikdy nerovna nule) a teda nema stacionarne body a teda nema extremy.

"If you think you understand quantum mechanics, you don't understand quantum mechanics" - Richard Feynman

#5 13. 01. 2011 21:15

streetstar
Reputace:   

↑ PeetPb: asymptota bez smernica = 0. No dobre a teraz pri konkavnosti a konvexnosti mi vysla druha derivacia http://img407.imageshack.us/img407/5840/98221118.png a tiez ze je konvexna v intervale od (-nekonecna,0) a konkavna v intervale (0,+nekonecno). asymptoty so smernicou neviem dajako vypocitat :)

#6 13. 01. 2011 21:37

PeetPb
Reputace:   

asymptota bez smernice by teoreticky mohla byt nula pretoze v 0 nieje definovana funkcia avsak  $\lim_{x\rightarrow0^{+/-}}arctg\frac{1}{x}\neq+/-\infty$ takze to asymptota nieje. s druhou derivaciou nemozem suhlasit. $ (\frac{-1}{x^2+1})'=\frac{(-1)'(x^2-1)-(-1)(x^2+1)'}{(x^2+1)^2}=\frac{2x}{(x^2+1)^2}$ a pre konkavnost treba riesit rovnicu -2x<0 a teda x<0 takze konkavna na (-inf;0) a konvexnost je tiez spravne (ma inflexny bod ? ak ano kde ?) asymptota so smernicou ma rovnicu y=kx+q $k=\lim_{x\rightarrow\infty}\frac{f(x)}{x}$ a $\lim_{x\rightarrow\infty}f(x)-kx$

#7 13. 01. 2011 22:26

streetstar
Reputace:   

↑ PeetPb:nooo dakujem to uz nejako daam do konca ;) diki velmi pekne za pomoc :)

Zápatí