Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj.
Vedeme s kamarádem intelektuální bitvu (i když na mizerné úrovni).
Já pravím: "Že pouze s jedním okem (nebo zkrátka monokulárem) přicházíme o prostorové vidění. Nicméně on namítá, že stále poznáte jedním okem rozdíl mezi fotkou a realitou. Že prý: "Jde o to, na co se koukáš".
Zde jsou jeho argumenty:
Jde o to, na co se koukas
i jedním okem uvidíš hloubku skutečnosti
Na papíře je to opticky klam-perspektiva
Když dáme za okno fotku (třeba východu slunce), a přímo se na ní koukal, a pak popošel o kousek (např) do leva, i jedním okem poznám že je to jen fotografie.
Moje argumenty:
Navrhl jsem experiment s vyfocením auta před bílou zdí, a tu fotku (dokonalou fotografii) vložit za jedno kukátko. Za druhé kukátko dát to auto s bílou zdí přesně v takové vzdálenosti, osvětlení, detailu... Jako na fotografii. Pravím: "Jedním okem nemůžeš poznat skutečnost od fotografie, dvěma ano" - Prý že bych to nepoznal ani kdybych mohl koukat i oběma.
Tvrdím, že na sítnici dopadá 2D obraz, a až mozek ho dává dohromady podle vyhodnocení obou obrazů pod různým úhlem z obou očí. To je fakt. On mi říká že prý na sítnicí dopadá furt stejně světla, i kdyby bylo těch rozměrů 10.
Jak mu to mám vyvrátit, jsem přesvědčen že mám pravdu.
↑ Hnykda:
Koukající oko může měnit polohu vůči pozorované scéně. To je jeho velká výhoda oproti fotografii. Na fotografii je poloha objektivu již jednou pro vždy daná.
Tvůj kamarád sám píše
... na ní koukal, a pak popošel o kousek ...
Stačí změnit polohu oka jen minimálně ("o kousek"), abychom získali prostorovou představu o scéně.
Místo fotografie (která je statická) bych spíše dával k porovnání s jednookem nejaký film, nebo ještě lépe živý obraz v elektronickém hledáčku kamery. Samozřejmě si musíte odmyslet ztrátu technické kvality obrazu. Pak můžete diskutovat, co kdyby ten hledáček byl obyčejný, tzv. průhledový.
Máte pravdu oba:
Při pohledu jedním okem přicházíme o prostorové vidění, ale i tak je snadné získat prostorovou informaci sebemenší změnou úhlu pohledu.