Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte mohl by mi někdo pomoct s tímto příkladem měl jsem ho na písemce a nevěděl jsem si s ním rady :
Je dána množina V = R^2 a pro .png)
operace:.png)
.png)
Zjistěte zda je (V,+,*) vektorový prostor.
Ověřte pro všechn deset vlastností i v případě že některé neplatí.
Nech? je teda sčítání dvou vektorů definováno jako:
; násobení číslem z tělesa jako:
Nevím, jak máte definován vektorový prostor někdo si vystačí s osmi, někdo dokonce se sedmi axiomy vektorového prostoru (a někdo jich holt musí mít 10 :-)). Jejich ověření:
1. Komutativní zákon pro sčítání vektorů, máme dokázat, že
, zřejmě platí:
Sčítání vektorů je komutativní protože je komutativní sěítání reálných čísel (složek vektorů.
2. Asociativní zákon pro sčítání vektorů. Máme dokázat ,že:
. Platí:
3. Existuje nulový vektor
, takový, že pokud ho přičtu k libovolnému vektoru, tak dostanu původní vektor, neboli:
. Z definice vektorového sčítání je vidět, že nulový vektor
. Platí totiž:
4. Ke každému vektoru existuje opačný vektor. Platí, že pokud sečtu vektor s opačným vektorem, dostanu nulový vektor
. Ano, z definice je vidět, že je to takový vektor, který má opačné složky. Já si opačný vektor k vektoru x označím jako
. Platí:
POZOR: Pro násobení, které máš definované platí nerovnost
5. Distributivita operace
. Tady to buchne. Chceme dokázat, že platí:
. Platí ale:
Zkus se podivat na podobne priklady, napr. example 2: http://tutorial.math.lamar.edu/Classes/ … paces.aspx
Skripta
=======
ftp://math.feld.cvut.cz/pub/olsak/linal/linal.pdf - hned druhá kapitola, jsou zde axiomy vektorového prostoru, které se musí ověřit, aby se daná množina spolu s operacemi násobení a sčítáním daly označit za vektorový prostor
http://en.wikipedia.org/wiki/Vector_space - tady jsou ty axiomy take prehledne