Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 01. 2011 12:58

Moonchild
Místo: Praha
Reputace:   

Homogenní soustava - počet řešení

Ahoj, mám zadanou teoretickou otázku:

Kolik řešení může mít homogenní soustava 4 rovnic o 3 neznámých? Zdůvodněte

Moje vysvětlení:
1. Homogenní soustava má vždy alespoň jedno řešení a to triviální. Nechť $A . x = b$, kde b = 0. Pokud x = 0, potom má soustava vždy řešení.
2. Pokud má soustava o 3 neznámých 4 rovnice, je minimálně jedna jedna rovnice lineárně závislá a hodnost matice soustavy je max. 3. Tohle vím z praxe ale neumím to zdůvodnit.
3. Pokud $hod(A) = n$, kde n = počet neznámých, má soustava právě jedno - triviální řešení. Pokud $hod(A) < n$, má soustava nekonečně mnoho řešení. Nechť k je počet lin. nezávislých vektorů $x_1 ... x_k $, které tvoří množinu všech řešení soustavy, potom $k = n - hod(A)$.

Můj závěr: Homogenní soustava může mít buďto jedno - triviální řešení nebo nekonečně mnoho řešení. Mám pravdu? Jestli ano, mohli byste mi prosím pomoct zdůvodnit bod 2 a 3? Nejsem žádnej matematik, takže nevylučuju možnost, že jsem úplně mimo.

#2 15. 01. 2011 14:31

claudia
Richard P. Feynman
Reputace:   41 

Re: Homogenní soustava - počet řešení

Nezávisí to také na použitém tělese? Pokud to by mělo konečný počet prvků, nemůže mít soustava nekonečně mnoho řešení (počet řešení pak bude záviset na počtu prvků tělesa).

Jinak hodnost matice je rovna hodnosti matice transponované, z toho pak ihned plyne, že třísloupcová matice má hodnost $\leq 3$.

Pište prosím své dotazy srozumitelně a v TeXu (Detexify). Píšete je jen jednou, ale my je čteme mnohokrát. Čím méně času strávím luštěním vaší otázky, tím více mi zbyde na její zodpovězení.

#3 15. 01. 2011 14:35

maly_kaja_hajnejch-Lazov
Reputace:   24 

↑ claudia:
asi se mysli teleso realnych cisel.

#4 15. 01. 2011 14:49 — Editoval Pavel (15. 01. 2011 14:49)

Pavel
Místo: Ostrava/Rychvald
Škola: OU
Pozice: EkF VŠB-TUO
Reputace:   135 

↑ Moonchild:

ad 2) Platí totiž věta, že je-li $A$ matice typu $(m,n)$, pak $h(A)\leq \mathrm{min}(m,n)$. Proto hodnost Tvé matice soustavy nemůže být větší než 3.

Backslash je v TeXu tak důležitý jako nekonečno při dělení nulou v tělesech charakteristiky 0.

#5 15. 01. 2011 15:10 — Editoval claudia (15. 01. 2011 18:51)

claudia
Richard P. Feynman

↑ maly_kaja_hajnejch-Lazov:

Zrovna u teoretické otázky bych se v to neodvážila ani doufat :-) Počet řešení by pak měl být (počet prvků tělesa) na (3 - (hodnost A)).

Pište prosím své dotazy srozumitelně a v TeXu (Detexify). Píšete je jen jednou, ale my je čteme mnohokrát. Čím méně času strávím luštěním vaší otázky, tím více mi zbyde na její zodpovězení.

#6 15. 01. 2011 16:17

maly_kaja_hajnejch-Lazov
Reputace:   24 

↑ claudia:
Mozna mate pravdu. Pokud to neni treba teroreticka otazka pro nabytkare (kteri si pod pojmem teleso rozhodne nepredstavi cislenou mnozinu), tak nejspis bude zalezet i na tom telese :)
Vsak on to puvidni tazatel urcite upresni. Ale dekuji za upresneni.

#7 15. 01. 2011 18:04

Moonchild
Místo: Praha
Reputace:   

Zadání není nijak upřesněno, ale asi se opravdu myslí těleso reálných čísel.

#8 15. 01. 2011 18:27

claudia
Richard P. Feynman

↑ Moonchild:

Nevadí, vzorec výše lze aplikovat i na nekonečnou množinu a vyjde žádaný výsledek - že řešení je nekonečně mnoho, je-li hodnost matice menší než 3.

Ke snadnému důkazu se dá použít: http://en.wikipedia.org/wiki/Rank-nullity_theorem

Vyjdi z toho, že vektory, které řeší onu homogenní soustavu, jsou právě jádro její matice. Toto jádro je podprostorem $T^3$ o dimenzi $dim(Ker A) = 3 - rank(A)$ (z odkazované věty). Takový podprostor má pak opravdu $|T|^{3 - rank(A)}$ prvků.

Zápatí