Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
ZDravím,
mám pár otázek, pokud jsem něco napsal špatně prosím o opravu abych to nechápal špatně. VELICE DĚKUJI !!!
1) Dimenze -> počet prvků
2) Báze -> pokud jsou vektory LN tvoří bázi
3) Linéární obal -> Pokud jsou vektory LZ patří do L.O.
4) Regulární matice -> det se nesmí rovnat 0
5) Lineární kombinace -> vektory musí být LZ
2) LN vektory nemusi tvorit bazi
1) vektorove prostory nad realnym telesem maji nekonecne mnoho prvku, ale klidne konecnou dimenzi, takze to je blbost
souhlaism jedine se 4-kou. Ostatni neni pravda, nebo to neni cela veta a tezko rict, co si pod tim predstavit.
↑ maly_kaja_hajnejch-Lazov:
Takže když mám zjitit zda vektor patří do báze tak to zjistím jak ?
Já to zjištoval tak že pokud ten vektor byl LN tak patří do báze.
Všechno to je jako Zjistitě zda vektor patří do báze; lineárního obalu či zda je je to lineární kombinace vektorů.
Vektory tvori bazi, pokud jsou linearne nezavisle a je jich stejny pocet jako je dimenze prostoru.
Pokud jich je mene, tak bazi netvori, prestoze mohou byt nezavisle.
da.backer napsal(a):
Takže když mám zjitit zda vektor patří do báze tak to zjistím jak ?
Jestli patri do nejake baze? Pokud neni nulovy tak vzdycky najdu bazi, ktera ten vektor obsahuje?
Jestli patri do konkretni zadane baze? Tak to se kouknu a vidim, to je uloha do materske skoly.
Treba v R^3 mam bazi (1,0,0), (1,1,0) a (1,1,1). Vektor (0,1,0) tam nepatri, vektor (1,1,0) patri.
Myslim, ze zadavate problemy prilis volne a nepresene.
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=25430
1a
tam je otázka na bázi tak jak to myslím já.
tak to je jina, pokud ze zadanych generatoru prostoru vybiram bazi, tak staci najit maximalni linearne nezavislou podmnozinu techto generatoru.
Stránky: 1