Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 17. 01. 2011 14:36

neprox
Zelenáč
Reputace:   

Matice lineárního zobrazení

Zdarvím, nevím si rady s takovýmto typem příkladů

Je dán prostor polynomů stupně nejvýše 3.

a) Nalezněte matici lineárního zobrazení f: y -> y - y' vzhledem k bázi $\varepsilon = \{1,x,x^2,x^3\}$. Pomocí této matice určte obraz polynomu p(x)=(x^2)-3x v tomto zobrazení. Pomocí přímého výpočtu (derivováním) proveďte zkoušku.

b) Najděte jádro tohoto zobrazení, napište jeho bázi a dimenzi.

Mohl by mi někdo prozradit postup při řešení, děkuji

#2 17. 01. 2011 15:44

Azeret
Reputace:   

Re: Matice lineárního zobrazení

Ahoj,
tak pokousim se o nejake reseni - nevim jak sem nejak hezky napsat matice - reseni je tedy zde ve formatu pdf ( http://www.edisk.cz/stahni/98968/prikla … .29KB.html ).
Jádro zobrazení je množina vektorů, které se zobrazí na nulu - tedy když si napíšeš matici homomorfismu ($A_{\epsilon}$) a řešíš homogenní soustavu.
báze je právě ona množina těch vektorů a dimenze je hodnost té matice (počet lineárně nezávislých řádků - eventuelně počet vektorů báze jádra).

Nevím jestli je to srozumitelné - kdyžtak se klidně ptej. Také doufám, že je to správně (pochopení téhle látky mi dalo pravdu zabrat . . .)

pi = 3

#3 17. 01. 2011 16:00

neprox
Zelenáč
Reputace:   

Děkuji, dotazů mám několik,
výraz homomorfismus sem neslyšel a to jsem byl na všech přednáškách co sme měli.
kde se u matice označené $A_\varepsilon$ vzaly čísla -1, -2, -3?
Jak tedy vypadá matice zobrazení
jak by v tomhle případě vypadalo jádro zobrazení, posléze báze?

#4 17. 01. 2011 16:11 — Editoval Azeret (17. 01. 2011 16:13)

Azeret
Reputace:   

↑ neprox: Homomorfismus je to same jako lineární zobrazení (pokud ste si to neříkali, tak se omlouvám za zbytečné pojmy navíc).
Matice linearního zobrazení se pocita tak, ze si napises vektory báze (toho prostoru do ktereho zobrazujes - v tomto pripade je prostor do ktereho zobrazujeme stejny jako prostor ze ktereho zobrazujes) do sloupcu matice (v tomhle pripade znaceho E - baze je kanonicka tedy prvni vektor 1 - (1,0,0,0), x - (0,1,0,0), x^2 (0,0,1,0), x^3(0,0,0,1). A násobíš je zleva maticí zobrazení $A_{\epsilon}$ - tedy $E\cdot A_{\epsilon} =$ obrazům báze toho prostoru ze kterého zobrazujes zapsaným do sloupecku. To jak vypadají obrazy té báze se určí z predpisu toho zobrazení - takže vemem třeba vektro $x^2$ - po zobrazní dostanes x^2 - 2x - takze (0,-2,1,0) - je to takhle jasnejsi?

Matice zobrazení je v prilozeném pdf $E \cdot A_{\epsilon} = A_{\epsilon}$ ($E$ je jednotková matice).
Jádro zobrazení příložím časem .. .

pi = 3

#5 17. 01. 2011 16:58

neprox
Zelenáč
Reputace:   

Jo, už to v tom vidím a chápu to, pokud tam dá něco podobného tak mě to snad přinese životně důležité bodíky navíc.
Díky

#6 17. 01. 2011 17:16

Azeret
Reputace:   

↑ neprox:
K tomu jádru zobrazení - řešení soustavy rovnic gaussovou eliminací ste na prednaskach delali?

pi = 3

#7 17. 01. 2011 17:40 — Editoval neprox (17. 01. 2011 17:48)

neprox
Zelenáč
Reputace:   

Dělali, to je snad základ, už asi tuším jak jádro spočítat, ale pořád mam zmatek mezi jádrem a bází

#8 17. 01. 2011 17:53

Azeret
Reputace:   

↑ neprox: Jádro je vektorový prostor všech vektorů (v nasem pripade polynomu), ktere se zobrazí na nulový vektor. Takze jádro samo o sobe je vektorový prostor - nějaká skupina vektorů - báze vektorového prostoru je určitá menší skupinka z vektorového prostoru pomocí které je možné nakombinovat (vyjádřit) všechny ostatní vektory (třeba vektorový prostor $\mathbb{R)^3$ - klasické tři osy x,y,z je vektorový prostor a jeho bází jsou například vektory (1,0,0,), (0,1,0),(0,0,1) . . . )
Takze hledás takové polynomy, které po aplikování zobrazení budou nula - bude jich asi hodne, tak aby to slo nejak srozumitelne popsat je vyjádříš jako lineární kombinace mnohem menší skupiny vektorů a to je právě hledaná báze  . .
nevim jestli v tom ted neni gulas.  .

pi = 3

#9 17. 01. 2011 18:19

Ceeper
Reputace:   

Zdravim,
jen se zeptam na jednu vec ohledne tohohle prikladu.
Vypada to, ze s Neproxem chodim na stejnou skolu (ULA se Cvrckem na TUL, co? :) ) a podobnej priklad mam v sesite...
Neprox se na zacatku pozastavoval nad tim, kde Azeret vzal cisla -1,-2,-3... Me by to taky celkem zajimalo, jelikoz v sesite mam ty cisla bez minusu.
Podle postupu ze skoly se puvodni zadani (1,x,x^2,x^3) zderivuje a vysledek se potom dosadi do matice, takze ta vypada takhle:
0100
0020
0003
0000

Nebo mi neco unika? Je pravda, ze v zadani neni y->y-y', ma to vliv?

#10 17. 01. 2011 18:28

Azeret
Reputace:   

↑ Ceeper: no prave ze zadani se tam vzalo to minus - ale teda moje reseni je rozhodne bez zaruky (jsem taky v prvaku :) ).
ale muj postup: y->y-y' - tedy polynom y se zobrazi na y-y'. Vemu si napriklad bazovy vektor x^2. Jeho derivace je 2x - tedy dle predpisu zobrazeni je vysledek x^2-2x. Chci ten vektor napsat pomoci souradnic (popr proste jako vektor pomoci baze) - tedy (0,-2,1,0) - coz znaci ze ten vektor je $0\cdot 1 + -2 \cdot x + 1\cdot x^2 + 0\cdot x^3 = -2x + x^2$ . Prijde mi to takhle logicke - ale nevim, je mozne, ze je to spatne - ale pak by me tedy zajimalo v cem je chyba . .   (tu matici ze sesitu cos napsal bych pripsala zobrazeni y->y')- ale zas jestli ste to delali ve skole tak je to divne.  .

pi = 3

#11 17. 01. 2011 18:31

neprox
Zelenáč
Reputace:   

tak zadání y->y-y' je ze zkoušky, takže je možné že příklad byl pro zkoušku pozměněn

#12 17. 01. 2011 18:36

Azeret
Reputace:   

↑ neprox: No a zadání příkladu co máš v sešitě? :) (na tom jak je zadané to zobrazení záleží velmi - doufám, že to je vidět z mého předchozího příspevku.  . )

pi = 3

#13 17. 01. 2011 18:41

Ceeper
Reputace:   

↑ Azeret: Dost mozna mas pravdu, moje poznamky jsou mirne receno strucny a treba u tohohle prikladu mi predpis chybi. To, co pises, smysl dava, takze ti asi taky budu verit :)

Zápatí