Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, brali jsme teď ve škole matice, rozumím normálnímu násobení matic číslem i mezi sebou a počítání rovnic přes matice a determinanty. ale chyběl jsem na poslední hodině, kde se probírala hodnost matice, na internetu jsem se dozvěděl, že udává počet lineárně nezávislých řádků, ale není mi moc jasné co to je nebo jak se to dá počítat, může mi někdo tady prosím poradit nebo dát adresu na nějaký web? Díky

↑ Alivendes:
Tady je nějaký materiál, ale je určen pro vysokoškoláky, tak nevím, jestli se v tom neutopíte. Ale snad tam jsou i nějaké řešené příklady. Z nich by šlo lecos odkoukat.
↑ teolog:
Lineárne závislé riadky matice sú také, že 1 je násokom druhého, napríklad
1 -4 2 7
-2 8 -4 -14
Pri úprave matíc sa takéto riadky "vynulujú", lebo ak napríklad chceš pod ľavou jednotkou prvého riadku nulu, dostaneš:
1 -4 2 7
0 0 0 0 , kvôli 0 pod jednotkou počítaš 2*(1 -4 2 7) + ( -2 8 -4 -14 )
Tento nulový riadok vznikol vďaka lineárnej závislosti pôvodných riadkov . Nevyšla iba 1 nula pod jednotkou, ale celý riadok.
Hodnosť matice je počet lineárne nezávislých riadkov, to sú tie, ktoré sa nevynulujú.