Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý deň potreboval by som vyriešit tento príklad je daná kocka a veľkosť od stredu kocky ku kažrej strane je (5√3)/2 a treba vypočítať objem a povrch prosil by som aj postup. pomoze mi to niekto vyriesit dakujem.
↑ jojo55511: Ano, už na tom pracuji, jen jsem tam napoprvé neviděl co se má udělat... (jak bylo poté doplněno)

Když si uděláš řez, tak zjistíš, že je to v půlce, takže strana bude: a= 5√3. Dosadíš do vzorce pro objem a povrch..To zvládneš ne?

Když se na to podíváš "ze strany" a vyznačíš si tam ty spojnice od středu ke stěnám krychle (přerušovaně na tom obrázku), tak vidíš, že ta vzdálenost střed-stěna je polovina délky strany.
Ke každému vrcholu? Aha, já to pochopil jako stěně ... takže toto řešení je chybné

↑ jojo55511:
Když píšeš straně...
bude se jednat o půlku tělesové úhloříčky kocky (krychle)
↑ jojo55511: A když ti prozradíme vzorec pro výpočet délky strany, když znáš úhlopříčku...
, kde a je velikost strany a u úhlopříčky
+ navíc víš, že ta vzdélenost vrcholu od středu je polovina tělesové úhlopříčky...
↑ jojo55511:
Vzdálenost vrcholu od středu krychle je polovina délky tělesové úhlopříčky krychle. Proto:

A užijeme vzorec pro výpočet délky strany, když známe délku úhlopříčky:

Dokážeš teď sám vypočítat povrch a objem?

↑ jojo55511:
Zkus sám, my tě kdyžtak opravíme. Je to přece tvůj úkol, né náš ;)
↑ jojo55511: Takže už to máš? A postupu tedy rozumíš?
↑ jojo55511: Pakliže je ta hodnota v zadání v cm, tak jsi to vypočítal správně. (V zadání - první příspěvek - chybí jednotka)
↑ TomDlask:
Já bych ovšem řekl, že tvá nápověda je špatná.
Jednak v zadání je vzdálenost od strany krychle a ty mu vnucuješ vzdálenost od vrcholů a jednak já jsem si vždy myslel, že vztah mezi délkou strany a velikostí tělesové uhlopříčky krychle je obráceně než píšeš. Tedy, že platí: u=a*sqrt(3)
↑ janca361:
Já asi nechápu zadání.
Kolega se sice opravil, ale asi špatně, protože v zadání se píše:....je daná kocka a veľkosť od stredu kocky ku kažrej strane je (5√3)/2...
Tak si myslím, že vzdálenost ke každé straně je polovina stěnové úhlopříčky, která má velikost a*sqrt(2). Pak samozřejmě je výpočet jiný.
Tak tedy výpočet.
To snad není možné, ona to má být vzdálenost k vrcholům krychle. (to člověk musí přečíst 50 příspěvků)
Pak: