Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,chtel jsem se prosim zeptat na toto:
Najdete bazi ortogonalniho doplnku generovaneho vektory U = (1, 2, 1, 2 ) V = (3, 2, 1, 3)
Resil jsem to pres homogeni soustavu rovnic: 1 2 1 2 = 0
3 2 1 3 = 0
dim = 2
A baze ortogonalniho doplnuku my vysla v1=(-7/2, 3/4, 0, 1) v2=(-1/2,-1/2, 1, 0)
Vubec si enjsem jistej svymi vypocty, tak jestli by jste mi to mohl nekdo zkouknout prosim. Dekuji

↑ Berny:
Tak třeba skalární součin v1 a V není nula, takže to není dobře. Někde děláš chybu.
Edit:
Najdete bazi ortogonalniho doplnku generovaneho vektory U a V.
Pokud je skutečně doplněk generovaný vektory U a V, pak jsou vektory U a V jeho bází. Neměla být úloha spíše
Najděte bázi ortogonálního doplňku prostoru generovaného vektory U a V.
?
Jo, chyba. Otazka tam je presne jak pises.
No ja počítal takto: pokud mam dim = 2. Mohu si zvolit 2 ruzne prvky abych to mohl dopočitat. Zvolil jsem si (0 a 1) pro v1 a pro v2 (1 0)
takze jsem si dosadil do rovnic: 1 2 1 2 = 0
po guasove elminaci 0 4 2 3 = 0
A zadny skalarni soucin jsem nepouzival. Nemam to tedy spis pocitat pres GrammSchmidta? Dekuji

↑ Berny:
Skalární součin jsi počítal a ani o tom nevíš :-). Když totiž řešíš homogenní soustavu s maticí
tak vlastně hledáš vektory
, pro které platí
To rozepsáno po složkách znamená
.
To jsou skalární součiny. To je totiž požadavek, chceme, aby vektory z doplňku byly ortogonální k vektorům z původního prostoru. Ten zápis do matice je pak pouze zjednodušení práce při řešení soustavy rovnic.
Jinak ta volba posledních dvou složek jako 0, 1 a 1, 0 zde je možná a měla by vést ke správnému výsledku. Kdyby v úloze byla jiná čísla, už by to nemuselo fungovat, je jasné proč?
Edit:
Abych to tedy shrnul: tvá matice po Gaussově eliminaci je správně, asi jsi udělal někde dále numerickou chybu.
Edit2:
Přes Gramm-Schmidtovu ortogonalizaci by to samozřejmě také šlo, ale takhle mi to přijde jednodušší.
No volím 0 1 za 2 prvky, protoze mam dim = 2 ? pokud by se vymenili cisla, tak jsem se domnival ze to mohu pouzit i tak. Tudíž nevím proč by to nefungovalo.
Ale pokud by v tomto pripade bylo mozny pouzit me reseni tak mi vysledek vysel: v1 pro dosazeni 0 1 = (-2,-3,0,4) pro v2 dosazeni 1 0 (-1,-1,2,0)
Děkuji

↑ Berny:
S prvním souhlasím, druhý není kolmý ani na U ani na V.
Možná jsem jen nepochopil, jak jsi zvolil ta čísla 1,0 a 0,1. Pokud jsi jim 3. a 4. pozici ve vektoru nevybral náhodně, ale na základě tvaru odstupňované matice, tak je to v pořádku.

↑ Berny:
Ano, to je v pořádku. Šlo mi o to, že kdybys měl třeba soustavu s maticí
tak už bys nemohl volit vektory (?, ?, 1, 0) a (?, ?, 0, 1), ale musel bys vzít něco jako (?, 1, ?, 0) a (?, 0, ?, 1).

↑ Berny:
Nevím, jak bych to jednoduše řekl. Uvedu jiný příklad: Mějme rovnici x=0 pro neznámé x,y. Je jasné, že x nemůžeš volit jako parametr? Musíš si jako parametr vzít y. Z podobného důvodu u matice
nemůžeš brát jako parametry poslední dvě složky. Ty už jsou svázány rovnicí.
. Z posledních dvou složek tedy můžeš vzít za parametr pouze jednu. Další parametr musíš vzít jednu z prvních dvou složek.