Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 01. 2011 21:12

Sunshine
Reputace:   

Dobití baterie u telefonu - cena

Ahoj,
ve škole jsem si dobíjel mobilní telefon. Zrovna jsem narazil na našeho fyzikáře, takže jsme za domácí úkol dostal spočítat kolik škola utratí za to, že si tu dobiju mobilní telefon. A zítra to mám mít, jinak bude zle. Celkem dlouho jsme hledal, ale nevím vůbec jak na to, čim začít a tak.

Ještě informace k baterce má kapacitu 780mAh a nabíječka je přiložená v obrázku.

#2 24. 01. 2011 21:27 — Editoval mikl3 (24. 01. 2011 21:29)

mikl3
Škola: FS ČVUT (12-16, TZSI, Bc.)
Pozice: Studuji magisterske
Reputace:   78 

Re: Dobití baterie u telefonu - cena

↑ Sunshine: já bych to řešil trochu jinak, spotřeba je uvedena v kWh
tohle nevím jestli půjde přesně určit, musel bys vědět, kolik samotná baterie si brala proudu (ono to říkám lidově) jaký měla příkon
jenže, nabíjí se baterie a zároveň se spotřebovává energie do mobilu
třeba můj notebook: trafo (nabíječka) má příkon 95W/hodina jenže to je maximální příkon, kterého by se dosáhlo jedině kdyby baterie se nabíjela a notebook jel na 100% odběru, takže stejně těžko (si myslím, že na baterii to není uvedené) půjde určit příkon samotné baterie
můžeš udělat odhad
a pak: ty víš, jakou smlouvu má škola a elektrárna? nebude to 3,7Kč za kWh (si myslím, že škola je velkoodběratel), takhle, za připojení k elektrifikaci je jakýsi fixní poplatek (za hodiny) a potom za spotřebované kWh, maloodběratelé mají relativně malý fixní, ale velký tarifní
kdežto třeba továrny naopak, připojení je stojí hodně za měsíc, ale samotný proud už pak mají levný

#3 24. 01. 2011 21:39

Sunshine
Reputace:   

Našel jsem na internetu tohle, kde to měřil a že zhruba set en příkon tak nějak pohybuje.

Pro zajímavost jsem si připojil svojí nabíječku Nokia typ AC-3E přes kapesní elektroměr Cost Control a zjistil jsem: bez mobilu 0 W, s mobilem 3 W.
Vzhledem k rozlišení měřící hodnoty 1 W je možné, že se odběr naprázdno pohybuje teoreticky v rozsahu 0 až 1 W. Odběr při nabíjení je závislý na stupni nabití baterie a dle štítkového výkonu nabíječky může být až 16 W. Z toho vyplývá, že poměr mezi nabíječkou naprázdno a při plném zatížení může být až 1 : 16 tj, že nabíječka naprázdno odebírá cca 6% jmenovitého příkonu.
Problematika by byla poněkud složitější pokud by jsme se zabývali ještě příkonem zdánlivým nebo jalovým, ale tento váš domácí elektroměr neměří.

Jenže já z toho stejně nejsem chytrej, a jinak ta elekřina 3,7 Kč/kWh bude platit, ať se to zbytečně nekomplikuje :)

#4 24. 01. 2011 21:46

mikl3

↑ Sunshine: tak od boku, řekni 2,3W no a teď jak dlouho jsi to nabíjel, těch 2,3W by to bralo za hodinu nabíjení, tak vyděl vynásob a může s tím hrdě na fyziku :D

#5 24. 01. 2011 22:08 — Editoval Sunshine (24. 01. 2011 22:21)

Sunshine
Reputace:   

Ne běželo mi to tam bez mála 3 hoďky, takže stačí vlastně stačí (3*2.3/1000)*3.7 ne? A vyleze, že utratím 0,026Kč? To se mi nějak nezdá :D

NO tak by mě ještě zajímalo, jak dlouho se bude dobíjet z absolutně vybité baterie na 100%. Pokud má kapacitu 780mAh a nabíječka je výše na obrázku? Dá se to nějak spočítat?

#6 24. 01. 2011 22:23

mikl3

↑ Sunshine: je to tak
kapacita je něco jiného, říká nám, kolik hodin budeme moci odebírat jaký proud, ale s nabíjením to mnoho společného nemá

#7 24. 01. 2011 22:27

Sunshine
Reputace:   

No, když říkáš KOLIK HODIN budeme moci odebírat proud, tak by to mělo být do tý doby, než bude plná... Protože když bude plná, tak bude dobitá. Takže nějakým výpočetem bychom tu dobu odebírání toho proudu mohli vypočítat?

#8 24. 01. 2011 22:32 — Editoval mikl3 (24. 01. 2011 22:33)

mikl3

↑ Sunshine: jenže elektrický proud $I$ je něco jiného než energie
mohli bychom vypočítat to ano, jenže proud odebíraný z baterie nebude konstantní...

#9 24. 01. 2011 22:34

Sunshine
Reputace:   

Ano je , vím. Jen mi to přišlo logický. Že když se bude "plnit" nějakou určitou dobu, tak by to měl být doba úměrná nabíjení.

#10 24. 01. 2011 22:37

mikl3

↑ Sunshine:doba plnění bude stejná jako doba nabíjení (pokud plnění říkáme nabíjení)
mohli bychom vypočítat elektrickou práci, jenže odběr nikdy nebude konstantní a ztráty ve vedení...
raději bych plácl 2 nebo 3 W a udělal odhad jak dlouho jsem nabíjel a je to

#11 24. 01. 2011 22:48

Sunshine
Reputace:   

Tak dobře, zbytečně to zase nekomplikovat pravda. Jen mě to zajímalo, jak se to počítá protože na internetu se takový přímý dotazy špatně hledají. :)

Zápatí