Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, zasekl jsem se na příkladu kde je na mé pochopení moc komplikací a byl bych rád kdyby mi někdo pomohl.
Těleso o hmotnosti m = 20kg je taženo po vodorovné rovině silou F která s touto rovinou svírá úhel alfa. Během pohybu síla vzrůstá podle vztahu F = 6x [N,m]. Úhel alfa rovněž vzrůstá a to tak že platí alfa = 0.7 - 0.02x. Jak velkou práci vykoná síla jestliže přesune těleso z místa o souřadnici x = 10m do místa x = 20m?
Vím že
, tj. 
,
,
ale dál mě s tím nic nenapadá :(

Mně se zdá, že úhel alfa nevzrůstá, ale klesá. Pravděpodobně je v radiánech...? Ten tvůj vzoreček pro práci platí jen pro určitý speciální případ směru vektoru síly, pro ten náš bohužel ne, musíš tedy uvažovat obecnou definici práce pomocí skalárního součinu. Učili jste se integrovat? Bude se ti hodit: 
Tak jsem to zkusil, ale vyšlo mi to přes celou stránku a jak jsem do toho výsledku integrálu dosadil tak jsem se pohyboval v číslech 0.0001*120 atp. což si myslím že je blbost. Integroval jsem tam že jsem napřed udělal per partes a pak jsem z integrálu vzal substituci obsahu sinu. :(
↑ Ebola: Ahoj ! A takto by sme to mohli ?