Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
potřeboval bych si ujistit postupy následujících úloh.
Určení matice přechodu od báze k bázi
Dám vektory jedné báze do sloupce, vedle toho dám vektory druhé báze do sloupce. Upravuji první matici na jednotkovou a u druhé mi vyjde matice přechodu.
Nalezení matice zobrazení vzhledem k bázím
Podle textu ftp://math.feld.cvut.cz/pub/olsak/linal/linal2.pdf mi algoritmus přijde stejný. Nebo jsem něco přehlídnul? Je to dle algoritmu 10.54.
Nalezení matice zobrazení v bázi
Mám zadanou matici zobrazení ve standardní bázi a úkolem je zapsat matici zobrazení v jiné bázi. V tomto případě vůbec nevím. Asi to bude podle matice přechodu, kterou zjistím prvním algoritmem, ale co pak dál? Našel jsem vzorec T^-1AT. V jiném příkladě se ale matice počítá jinak.
Napíšu sem oba příklady a byl bych vděčný, kdyby mi někdo osvětlil rozdíl.
Příklad 1.
Je dáno lineární zobrazení R3->R3 ve standardní bázi následující maticí
. Určete matici zobrazení v bázi 
Příklad 2.
Uvažujme lineární zobrazení R3->R3 dané ve standardní bázi maticí
.
Napište matici zobrazení v bázi ![kopírovat do textarea $e_1 = [1,-1,1], e_2 = [1,2,0], e_3 = [0,1,1]$](/mathtex/6f/6f567731cbbe25fb4f092c3fb7214bb3.gif)
Velmi by mě zajímalo proč se při první úloze počítá podle vzorce T^-1AT a ve druhé úloze pode TAT^-1.
Děkuji předem za odpovědi, velmi mi tím pomůžete :-)
Tak matice přechodu je jasná.
Mohl by mně někdo prosím poradit s algoritmem na sestavení matice zobrazení?
ftp://math.feld.cvut.cz/pub/olsak/linal/linal2.pdf, algoritmus 10.54.
Co přesně znamená -- napíšeme souřadnice vektorů vzhledem k S? Nějak se s tím pořád nemůžu srovnat.
Díky.