Dobrý den obracím se na Vás s prozbou, doufám, že neporušuji řád, ale už toho učení mám pokrk. Mám vypracované varianty ke zkoušce, ale nějak tomu vůbec nerozumím. Potřeboval bych vysvětlit jak co funguje, proc to tak je atd....napřiklad ( asnychronní motor...co umi, nahradní schéma atd...) kdo umí a je tohle pro něj banalita, obracím se na něs s možností přivídělku na ceně by jsme se domluvili, jsem chudej student, ale za pouhou konzultaci dám i 100kč/hod je to pouze 15 otázetk zadání dám sem do skryteho řešení. Bydlím v praze a kamkoliv dojedu ideální by bylo,kdyby jste mi sem odpověděli a pak by jsme se domluvili přes icq nebo email. Mě by se to hodilo zítra od 13:00 hod nebo i později a pak v pátek celý den, doufám, že se zde najde duše, která by mi pomohla se připravit na tuto zkoušku, eventuálně i o víkendu, ale až v neděli.
Skrytý text:
Varianty na základy elektrotechniky
1
1)Výkon jednofázového proudu na kapacite, časový průběh napětí, poudu a výkonu.
2)Nahradni schema transformatoru a vysvetlit jednotlive soucastky(odpory a civky).
3)Konstrukce stejnosmerneho stroje, rovnice motoru a dynama..
2
1)Druhy vykonu trojfazoveho stridaveho proudu,cinny,jalovy,zdanlivy,Zapojeni do soustavy hvezda a trojuhelnik
2)Transformator,schema,nahradni schemal,rovnice
3)Derivační (s vlastním buzením) dynamo, schéma zapojení, náhradní schéma, zatěžovací charakteristika, podmínky nabuzení
3
1) obvody R,L,C; obecný vztah pro napětí a proud => co na R,L,C vzniká ...(na jenom teplo, na druhém elektrika a na třetím magnetické pole)
2) asynchronní motor - momentová charakteristika a Klossův vztah
3) tranzistor ve funkci zesilovače, jeho schéma
4
1)Výkon jednofázového proudu na indukčnosti, časový průběh napětí, poudu a výkonu.
2)Chod transformátoru naprázdno, zjednodušené náhradní schéma, ztráty transformátoru v chodu naprázdno.
3)Derivační (s vlastním buzením) dynamo, schéma zapojení, náhradní schéma, zatěžovací charakteristika, podmínky nabuzení.
5
1) realny a idealni zdroj napeti a proudu a voltamperovou charakteristiku (ale nic slovne vse kreslit a zapsat ve vzorci)
2)nakreslit nahradni schema asynchroniho motoru a vysvetlit co kde je co se tam deje atd
3)stab. vystup. napeti se Zener. diodou pri kolisani vstup. napeti
6
1) Smyckove proudy, nakreslit SVUJ priklad a vysvetlit,
2) Tranzistor - zatezova charakteristika,
3) Asynchronni motor - chod na prazdno, nahradni schema
7
1)Působení harmonického napětína kapacitu, časový průběh napětí a proudu, fázorový diagram.
2)Jednofázový motor s odporovým rozběhem, princip působení, konstrukce.
3)Zenerova dioda, voltampérová charakteristika, závislost výstupního napětí a Zenerova proudu na vstupním napětí.
8
1)Magnetizační křivka, materiály magneticky měkké a tvrdé, Faradayův indukční zákon, indukované napětí
2)Konstrukce asynchronního motoru, podmínky pro vznik točivého mag. pole
3)Derivační stejnosměrný motor, schéma zapojení, náhradní schéma, regulace otáček
9
1) Trojfazova soustava napeti-vse o tom
2) Jednofazovy motor-schema, princip, konstrukce
3) Dvoucestny usmernovac
10
1) Hopkinsonův zákon v magnetismu a zákon oběhového napětí a sruženého proudu.
2)Normalizovaná svorkovice asynchronního motoru, spojení do hvězdy a do trojúhelníku, připojení na síť.
3) Jednocestný usměrňovač, schéma, časový průběh výstupního napětí
11
1) Metoda uzlových napětí + příklad
2) Chod asynchronního motoru ztráty u chodu na krátko
3) Kolektorová charakteristika tranzistoru, princip, působení tranzistoru
12
1) Působení harmonického napětí na odpor časový průběh napětí a proudu fázový diagram
2) Spouštění asynchronního motoru, regulace otáček, rezervace chodu
3) Stabilizátor se zenerovou diodou, stabilizace kolísání vstupního napětí
13
1) Výkon jednofázového proudu na odporu, časový průběh napětí a výkonu , střední výkon
2) Chod transformátoru na krátko, náhradní schéma, poměrné napětí na krátko a impedance nakrátko
3) Sériový stejnosměrný motor, schéma zapojení, náhradní schéma, momentová charakteristika, spouštění a reverze
14
1) Působení harmonického napětí na indukčnost, časový průběh napětí a proudu, fázorový diagram
2) Asynchroní motor, rotor nakrátko, konstrukce rotoru
3) Stabilizátor zenerovou diodou, stabilizace kolísání výstupního proudu
15
1) Dynamo s vlastním buzením
2) Transformátor na krátko
3) Jednocestný usměrňovač