Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
tak jsem počítal dva příklady, ale vůbec si nejsem jist s výsledkem.
Mám určit definiční obor, ale nevím no, myslím, že je špatně. Výsledek neznám.
No a ve druhém:
Mi výsledek hapruje kolem té "dvojky" ona tam patří, protože vyhovuje té absolutní hodnotě???
Jinak se omlouvám za špatnou kvalitu fotek :-×
Diky moc...
prvni priklad zda se byti v poradku. u druheho prikladu si musis uvedomit, ze resis exponencialni nerovnici, kterou jsi upravil tak, ze staci porovnavat exponenty. dulezite je si ale uvedomit, ze prave zminene dva body -2, 2 jsou svym zpusobem specificke - za prve nuluji absolutni hodnotu a za druhe zpusobi, ze . navrhoval bych tedy vzdy tyto body ve finale primo dosadit do rovnice a overit, zda-li ji splnuji.
No tak "aritentd" píše, že tam neplatí podmínka ten logaritmus různý od nuly a plisna říká, že je to OK tak nevím no.
A co se týká toho druhého příkladu, tak tam není rovno 1. Nestačilo by tu dvojku pouze dosadit do te abs. hodnoty, vyšlo by, že I0I<2 prohlásili bychom, že je to OK a prostě bychom tam tu dvojku přidali do intervalu?
Tak ja už jsem z toho jelen, jen mi pisněte prosím u toho prvniho příkladu co tam tedy mam dělat udělal jsem tam tedy log(neco) --> "neco" >0 a pak ze se spodek nesmí rovnat nule. Je to špatně, nebo tam ještě něco chybí? Plisna řekl, že je ten def obor správně aritentd zase říká něco jiného.
A u toho druhého příkladu moc nevím, co tím myslíte. Sory
Dobře děkuji za ujasnění prvního příkladu.
A teď mi jen prosím řekněte PROČ není důvod je vynechávat ve druhém příkladu. Je to kvůli tomu, že I0I<2, když je tam dosadíme (ty nulové body)? A jestli je to z jiného důvodu prosím o nějaké lajcké vysvětlení? Díky moc.
Ojoj, poki, zapřemýšlím....
No napadá mě to snad pomocí tabulky... a v každém intervalu to pak omezit... ? I když asik ne moc daleko bych se asi nedostal. teda nebo pokud je to jen klasická parabola a pak ještě to kvuli abs. hodnotě překlopit přes osu X?
No nevím přesně jestli myslím to, co myslíš zrovna ty. Ale moc nevím, co si mám myslet. :-0
Aha jo tak. Uz asik vim. No jsou to takove dva zuby. V bodě +- 2 na ose X?
Rád bych Jeleno znal tvůj názor na postup v tom prvním příkladu? Je správný nebo bys mu něco vytkla?
Jinak, já vím asi jsem moc tvrdohlavý, ale opravdu mi nestačí do té absolutní hodnoty dosadit nulové body, zjistit, že I0I<2 a prohlásit tak, že nulové body vyhovují intervalu?
lopson napsal(a):
Jinak, já vím asi jsem moc tvrdohlavý, ale opravdu mi nestačí do té absolutní hodnoty dosadit nulové body, zjistit, že I0I<2 a prohlásit tak, že nulové body vyhovují intervalu?
urcite to tak jde, alespon v tom nevidim zadny problem. Je to pouze trocha prace na vic ;)
edit : na víc V navíc ; ta cestina dela divy 8)
http://matematika.havrlant.net/forum/up … 0-dnes.jpg
- ano x "pro zuby" odpovida prave intervalum jak je v oficialnim vysledku (tedy x=-2, 2 klidne zustava, nema byt vylouceno, neni zadny duvod).
Nemusis venovat takovou pozornost nulovym bodum - to je jen takova pomucka pro odstraneni absolutni hodnoty. Pokud se chces ujistit, zda do intervalu vysledku patri a zrovna nejak vahas, tak, samozrejme dosad (jak navrhujes) a vidis, ze nerovnici vyhovuji. OK ?
Je to ale spise jen takove overeni. Stejne tak muzes prekontrolovat treba i jine cislo.
Prvni priklad je OK - postupujes spravne - pro definicní obor si overuji vzdy minimalne toto:
- vidim zlomek, jmenovatel nesmi byt 0,
- vidim log - vyraz za log (kolegove tomu rikaji "argument" :-) musi byt kladny,
- vidim odmocninu, arccos, arcsin ..... (nastesti, nevidim :-)
Vsak zkus dosadit 0, 4 a uvidis, ze budes nucen delit 0.
Kolegove plisna, aritentd, srdecne zdravim :-) mate pravdu, je to v poradku, co bych k tomu jeste rikala, ze :-)
Stránky: 1