Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Další geometrická úložka, kterou jsem vymyslel. Tentokrát se jedná o vcelku jednoduchou záležitost, takže s chutí do toho, půl je hotovo:
Je dán konvexní čtyřúhelník ABCD. Uvnitř něj zvolme bod E tak, že úhly BAC a EAD jsou shodné a navíc úhly ACB a ADE jsou také shodné. Označme průsečík přímek BE a CD jako bod F. Dokažte, že body A, B, C, F leží na jediné kružnici.

↑ ruamaixanh:Super!
Opět jako včera - důkaz je zcela správně a opět se jemně liší od toho mého. Dokazoval jsem, že trojúhelníky ABE a ACD jsou podobné. Úhly BAE a CAD jsou zřejmě shodné. Dále protože jsou trojúhelníky ABC a ADE podobné (shodnost dvou úhlů), tak platí: AB/AE = AC/AD. Když se to přeuspořádá, dostaneš AB/AC = AE/AD, což znamená, že dvě dvojice odpovídajících si stran trojúhelníků ABE a ACD jsou proporcionální. To spolu s faktem shodnosti úhlů BAE a CAD stačí k dokázání toho, že trojúhelníky ABE a ACD jsou podobné. Proto jsou úhly ABE a ACD shodné. Protože úhly ABE a ABF jsou shodné a úhly ACD a ACF rovněž, tak jsou shodné i úhly ABF a ACF, což je nutná a postačující podmínka pro to, že body A, B, C, F leží na jediné kružnici.
Jo a kdybys chtěl vědět, jak jsem tu úlohu vymyslel, tak si najdi na netu pojem spirální podobnost.
Stránky: 1