Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
zdravim mám tu jeden z mnoha příkladů:) Nad úsečkou AB je sestrojena půlkružnice k a té je opsán obdélník
ABCD. Určete poměr úseček, které na úhlopříčce AC určuje
průsečík M s půlkružnicí k. já jsem to sestrojil takhle a zda se ze je to dobre,ale to byl jen pokus....tak prosim o pomoc poměr mi vychází 4:1
↑ sincere:
Vychází mi to tak , že bod M rozděluje úhlopříčku AC v poměru 1:4 . Podle Pythag.věty je velikost AC ...
, pokud AC vydělíme 5 dostaneme
a
.. 1:4 , ale je to řešené napůl graficky a napůl početně a to asi není ono. :-(
Ja se na to podival pres analytickou geometrii
- jako pocatek jsem si zvolil stred one kruznice, jeji polomer pak cislo pet - mame tedy body:
A [-5;0] ; B [5;0] ; C [5;5] ; D [-5;5]
bod M je prusecik kruznice k s rovnici 
a primky p - jeji smerovy vektor je (2; 1) ; normalovy pak (1; -2) -> 
po dosazeni bodu A se dostavame k rovnici 
vyjadrime x, dosadime do rovnice kruznice a vyjde nam jednak bod A, jednak hledany bod M o souradnici [3;4]
vypocitame vzdalenost bodu MC = 
obdobne pro vzdalenost AM dostaneme vysledek 
z cehoz jasne plyne pomer 1:4
tohle zni jako dostatecne matematicky postup rekl bych... ?
↑ Almion:ahoj diky za zajimavy prispevek,jen bych asi rekl,ze u analitické matiky jeste nejsem, to je tema az na konci ucebnice,takze jestli by to slo vyresit normalne. jestli to není proti pravidlum fora(doufam jinak jsem je prave porusil), tak zde davam sbirku uloh na přijímačky http://www.civ.cvut.cz/info/run1.php?did=518 str.139 příklad 12. moc diky za pomoc
↑ sincere:Zdravím , dělila jsem to pěti , protože jsem vzdálenost MC přenesla přesně 5x z bodu A do M .
↑ Ivana: ↑ sincere:
Zdravim Vas :-) opet nabidnu nudnou standardni cestu - Euklidova veta o odvesne pro trojuhelnik ABC.
|BC|^2 = |CM| * |AC|, jelikoz |BC| = r, dosadime r^2 = |CM| * |AC|
|AB|^2 = |AM| * |AC|, jelikoz |AB| = 2r, dosadime (2r)^2 = |AM| * |AC|
|CM| r^2 1
------ = ------------ = -----
|AM| (2r)^2 4
OK?
↑ jelena:↑ sincere:Je to tak :-) 
↑ Ivana:
Ivano, urcite dobre a nazorne :-) kdyz jsem psala prispevek, tak prede mnou byla perspektiva uklidu vchodovych prostoru do naseho domu - dostala jsem totiz takovy pokyn od spravce (zrejme dle nejakych standardu :-) Tak jsem ten postup v rychlosti jen naznacila.
↑ Almion: ↑ sincere:
Zdravim, na pisemce to asi nastve, ale dokazat propojit poznatky z ruznych okruhu a najit jiny postup se hodi velice. Prece na prijimackach nebude napsano - "ted reste dle kapitoly" ... Bude zadani - a jak si poradite, tak si poradite - a vy si poradite :-)
Zbyva jeste rozlustit trochu zahadne sdeleni kolegy ↑ ttopi: :-)
dobrý den,tak tu mám další příkladek s kterým si nevím rady,tak doufám že mi trochu pomuzete:) tak Dokažte, že v trojúhelníku ABC platí: |CD| : |DB| = b : c, kde
D je průsečík osy úhlu α se stranou BC. použil jsem na řešení sinovou větu,ale nějak mi to s ní nejde,tak bych potreboval trochu kopnout,diky
↑ sincere:
Doufam, ze nebudu ted mluvit z cesty, nemela jsem moc casu nad tim premyslet, syn (16 mesicu) mi tu dela "udrzbu PC" :-O, ale ja si myslim, ze sinova veta byl dobry tip. Uvedomis-li si, ze u bodu D je primy uhel napr. delta rozdelen tou osou na dva uhly, jehoz hodnoty sin jsou stejne. Bohuzel nemam cas ted sem hodit obrazek, ale kdyztak tu sinovou vetu jeste promysli ;-)

Odtud to vyjadris, pokud prave uvazis, ze
.
Editace: doplnim obrazek (omlouvam se za kvalitu, na tomto PC nemam program, kde bych mohla lepe volit velikost komprese)
ahoj mám tu další příkladek,kdyby jste chtěli pomoc,tak tu je zadání: Na přeponě AB pravoúhlého trojúhelníku ABC jsou dány body
M, N tak, že |AM| = |AC|, |BN| = |BC|. Určete velikost úhlu
MCN. Kdyby to šlo, tak jen malou nápovědu, rád bych na to přišel sám s menší pomocí:)
↑ sincere:
Nakresli si obrazek. Mozna by to slo takto: vzniknou tam dva prekryvajici se rovnoramenne trojuhelniky a ty znas uhly alfa beta u vrcholu A a B. V rovnostrannych trojuhelnicich jsou uhly u zakladny stejne...dopocitej si je do 180 stupnu....chtel jsi malou napovedu, tak to nebudu prehanet ;)
↑ sincere:
No to je vse...snad jen prevest na jiny tvar.....pokud neznas velikost alfa a beta v zadani, tak lepe uz ten uhel nevyjadris.
KECAM :) Vlastne jeste vis, ze alfa + beta je (v pravouhlem trojuhelniku) 90 stupnu ;)
Podle vysledku co jsi sem psal, jsi hledany uhel nasel tak, ze jsi pocital s "prekryvajicimi" se uhly u vrcholu C a uvazil jsi, ze hledany uhel je v jejich pruniku, ze? Ja to tady na papire pocitala jako jeden z uhlu v trojuhelniku MNC a vyslo mi, ze hledany uhel je roven
, coz je sice jiny vysledek nez u Tebe, ale vzhledem k tomu, co ma vyjit to vychazi stejne, 45 stupnu ;)
Stránky: 1 2