Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Mam tady ještě jeden příkladek.
Jedná se o příklad z písemné zkoušky na mendelu.
přikládám zadání a moje řešení ... do bodu, kdy si myslím,že je to v pořádku. Použil jsem k řešení exp. vzorec. a úpravu A^B = e^2lnx
y v zadání je y´.. tedy dy/dx
Na integraci jsem použil program...jevi se to poněkud složitě...jestli budeme mít někdo chu? byl bych rád za zkontrolování a popř. konečné řešení s trochou postupu. diky

takto? jestli ano tak to skoro ani není diferenciální rovnice. stačí osamostatnit derivaci a zintegrovat. Je to zadání tak jak jsem napsal já?
ale na příklad ze zkouškové písemky mi to připadne nějaký lehký. Je to zadání určitě správně?
↑ robert.marik:
Taky mi prijde lehky, pokud staci proste integrovani, treba to byl priklad na rozjezd ;)
takto?
http://wood.mendelu.cz/math/maw/ode/ode … ko=Odeslat
u toho integralu treba substituci ln(x)=t a potom per partes
↑ robert.marik:
ano takto je to zadání správně...už je to o něco složitější :-)
↑ robert.marik:
dal by se na to použít vzorec LDR v explicitním tvaru?....nějak mám pocit, že to chce poněkud více matematického nadání...pro zk. kombinovaného studia, kde nemáme cvičení mi to přijde poněku těžší.
Dá se použít i variace konstant i vzorec. Obojí vede ke stejně těžkým integrálům, jde jenom o zápis.
↑ robert.marik:
vyšlo mi y= x^2(C-ln/x + x)
někdy mi nedá spát, když mi to nevychází... :-).
divam se, ze robert uz je offline, takze si dovolim vlozit sem odkaz na jeho stranky, ktere ti priklad vyresi i s urcitymi kroky v postupu, takze muzes vyzkouset a zkontrolovat
http://old.mendelu.cz/~marik/maw/index.php?form=ode
↑ jany:
Pokud si to upravis uz do tohoto tvaru, tak uz s tim moc nesvedes. Doporucuji nechat po integraci ve tvaru
, kde
(vynechala jsem absolutni hodnotu u logaritmu vlevo, kde byla zbytecna a konstantu C zvolia ve tvaru logaritmu, aby s tim slo dal pracovat).
Doporucuji nenasobit dvema, ale prevest jednu polovinu do exponentu a logaritmy vparvo sloucit do jednoho:
, kde
.
Odlogaritmujeme a exponent 1/2 prevedu na odmocninu:
, kde
.
Tohle by melo byt reseni v implicitnim tvaru a pokud je pozadovano, je mozne vyjadrit i promennou y explicitne, tj. ve tvaru y=...
Dlouho uz jsem podobne veci neresila, takze me kolegove doufam opravi nebo vyklad upresni.

K>0 (je to ekvivalentní tomu výsledku, který má Jorica)
A neviete kde by som nasiel nejaku zbierku na riesene priklady diferencialnych rovnic
Mame sa naucit riesit pomocou separacie premennych, dalej, riesenie s poc. podmienkou, homogenna DR, BERNOULLIHO DIFERENCIÁLNA ROVNICA , atd.......... je toho hodne ani to tu vsetko nepisem
Stránky: 1 2