Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zjednodušte výraz (8ab-4b):(-2b)+(6a²+3a).1/a pre: a≠0 b≠0
↑ inteligent: a kam až jsi došel? už jsi určitě počítal spoustu výrazů, tak jaké cíle si stanovíme abychom ho vypočítali? aspoň dílčí pokusy
nějaký postup, který vždy děláme pokud máme zlomky... řekni
No ja sem v 9. tríde a my se máme pripravovat na monitor a já zapomnel počítat výrazy a nikde sem nenasel nijakej priklad aby sem to podle nej vyresil tak sem napsal sem
↑ inteligent: to chápu, ale tohle je výraz těžší, neměl bys raději řešit od lehčích? pokud jsi je zapomněl...
zkus proto tohle
není problém, abych vyřešil konkrétně tvůj příklad, ale to ti moc nepřinese
k příkladu: napiš si to jako zlomek (zlomková čára), snaž se zlomky převést na stejného jmenovatele
anebo vypočítat podíl toho prvního zlomku a poté přičíst ten druhý (ale to bys také musel převádět)
↑ inteligent: až si malinko uděláš jasno, napiš a společně se podíváme na ten příklad
jinak si na tom odkazu, který jsem ti dal, projdi dělení mnohočlenu mnohočlenem a zkus mi vydělit
neboli 
ok?
Hej mik13 musím ted pryč z PC,protože mne vyhadzují rodiče ale budeš tady zítra ??

↑ inteligent:
Tady pořád někdo je :)