Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Zdravím mám pár problému s tímto příkladem. Poslední dobou mám více a více problému s těmi nejjednoduššími věcmi, proto se zde pokouším doprosit se někoho, kdo by měl chuť tento jednoduchý příklad vypočítat (9x2 = 9x na druhou)
hypoerbolu: 9x2 - 90x - 16y2 - 64y + 17 = 0
ke středu osy hyporboly sedostaneme jednooduše ovšem mám jakýsi nepochopený důvod proč se nemohu dopočítat pohledného výsledku roven vzorci (x - m) celé na druhou + (y - n) celé na druhou = r na druhou
jinak pokud by se někdo vyloženě nudil tak se po nás chce dále vypočítat poloosy a) a b) ohniskové vzdálenosti F1 a F2 , V1 a V2 :-)
↑ JerrySweet:
Měl by ses dopracovat k 
, 
K rovnici, kterou uvádíš, se nemůžeš dopracovat, protože to je rovnice kružnice a ty máš hyperbolu.

↑ zdenek1: Ten příklad je tak zadanej v učebnici, jinak výsledek takový být má jak píšeš neěl by si náladu to sem rozepsat jak si se k tomu dostal? základní vzorec pro to znám jednoduché a2 2ab b2, ale i tak s tim mam problem :-I mam okno prostě už jsme to počítali několikrát trochu jiným způsobem, který je však špatný, to se projevilo, ale až teď :D
↑ JerrySweet: Počítá se doplněním na čtverec, jen nesmíš zapomenout odešíst čísla, která vzniknou převedením na čtverec :D

↑ thejk:jojo ty odečítám tím ze je prevedu i na pravou stranu pokud se nemylim. Jenze ja mam problem spocítat b2 nevim proc :D jestlize mám 9x2 a 90x tak by logicky b2 melo být 15 ne? neboť kdyz 2.a.b = 90x coz je 2.3.b = 90x z toho plyne ze b = 90/6 = 15 to na druhou je 15.15 = 225
potom je to tedy zapsane jako (9x2 - 90x - 225) - (16y2 - 64y + 64) = -17 + 225 - 64
takhle to vychazi ale nerozumim tedy tem znamenkum aby vyslo na pravé straně 144 za jakych predpokladu je pred 225 - ale pritom pred 64 plus

↑ zdenek1: Jasně počítal jsem to trochu jiným způsobem, který mě dost mátl. děkuji mnohokrát. (reputaci si zasloužíš) :-)