Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, hrozně jsem se zamotala do vyřešení jedné rovnice, je jednoduchá, ale nemůžu si poradit s odmocninou :( ... kdyby se to někomu podařilo a dokázal mi ukázat pár kroků, které vedou k výsledku a zbavení se odmocniny, budu moc ráda. Děkuji
400/0,001 * 0,2/→ pod odmocnicou L^2 + 0,2^2 ← = 5 * 10 na -7
Chci zjistit L.
(L^2 a 0,2^2 je na druhou, omlouvám se, nemohla jsem se vyznat v těch značkách)

takhle to je? pokud ano
pak rovnici vynásobíme 1000
děleno 400
umocníme

kvadratická rovnice (snad tam není chyba, počítal jsem ty blechy víceméně z hlavy)
jistěže by to šlo řešit elegantněji

↑ Tychi:
To jo :) Ale já jsem tam přehlédl to lomítko za 0,2.
↑ ladyesik:
Zkuste to upravit tak, aby na jedné straně byla samotná odmocnina a zbytek na druhé. Pak celou rovnici umocněte na druhou. Tím se odmocniny zbavíte a zbytek už dopočítáte běžnými úpravami.
↑ ladyesik: on je to součin (máme tam 2 zlomky) zkusím uvést příklad:
krát
se rovná
a né 

↑ mikl3:
Už to asi vidím, hned v první kroku násobíte tisícem, ale tím se toho zlomku nalevo nezbavíte, to byste musel dělit tisícem. Protože ve jmenovateli není tisíc, ale tisícina.

↑ ladyesik:
To ano, jenže se nenásobí tisícem tisíc, ale jedna tisícina.
.
Správně by se rovnice měla násobit jednou tisícinou, pak bychom se skutečně nalevo zbavili zlomku 400/0,001.

↑ ladyesik:
V jakých je to jednotkách? A co jsou ty vstupní data?
↑ mikl3:
Supr :D