Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, měl bych prosbu, jestli byste mi mohli pomoct vyřešit dva příklady, jelikož se připravuji na zkoušku. Nejlépe by bylo, jestli byste mi mohli napsat postup od začátku do konce. Předem děkuji
int [-∞,-1/2] dx/(x^2+x+1)
int [0,1] xdx/(1-x)
Ten druhý mi vychází -[(ln 0 - ln 1)] - 1, ale nevím, jestli je to dobře.
↑ Jan83:
V obou pripadech se jedna o nevlastni integral. U prvniho zadani je to videt okamzite, v dolni mezi je -oo, ale druhy priklad je opet nevlastnim integralem, protoze pro horni mez 1 neni vyraz, ktery integrujeme definovan. Pocita se to pres limitni prechod a vysledek je -oo (integral diverguje).

Nyni zavedu substituci
, neprepocitavam meze.
a ziskany integral integruji podle vzorce
![kopírovat do textarea $\lim_{t \to -\infty}\int_{t}^{-\frac 12} \frac{\mathrm du}{u^2+\frac 34}=\lim_{t \to -\infty}\[\frac{1}{\frac{\sqrt 3}{2}}\arctan \frac{u}{\frac{\sqrt 3}{2}\]^{-\frac 12}_t=\lim_{t \to -\infty}\[\frac{2}{\sqrt 3}\arctan \frac{2x+1}{\sqrt 3}\]^{-\frac 12}_t=$](/mathtex/5f/5f9bccb9386958c83d78bf1962ed1549.gif)
![kopírovat do textarea $=\lim_{t \to -\infty}\[\frac{2}{\sqrt 3}\arctan 0-\frac{2}{\sqrt 3}\arctan \frac{2t+1}{\sqrt 3}\]$](/mathtex/f0/f0c111c93716ff3ff8f00ce9c527d59d.gif)
Uvazim-li, ze arctan 0 = 0 a arctan -oo = -pi/2, pak mi vychazi
Druhy priklad pocitas podobne, akorat limitou nahradis horni mez pro t jdouci k 1 zleva....me se budi dite, tak promin, jdu se venovat mladsim ;)
↑ Jorica:
Radsi bych misto "arctan(-oo)=-Pi/2" (coz dle meho nazoru nema smysl) napsal
To mi pripadne korektni. Ale je to jen drobnost, myslim, ze ma poznamka asi moc neobohati tazatele.
Dalsi drobnosti je take sazeni diferencialu "dx". Jednou tam mas
, podruhe
a ma byt spravne
, resp.
(vzhledm k tebou pouzitych promennych).
↑ Marian:
Souhlasim s tebou, vsak o radek vis, jsem to jeste s limitou mela, ale pak jsem zaslechla syna, ze se budi a konec (ty radky co jsou tukane bez TeXu) jsem uz tosku "odflakla" ;)
A v sazbe se polepsim, dik az upozorneni, ja vzor zkopirovala odtud a nezkontrolovala jsem si, ze se to sazi spatne, pak jsem to sve jen kopirovala a prepisovalaale uz jsem se koukla na tvuj kod, jak to sazis ty.
Puvodne jsem mela v umyslu to vysazet takto (aspon potrenuju, zatimco syn zase spi): ;)![kopírovat do textarea $\lim_{t \to -\infty}\[\frac{2}{\sqrt 3}\arctan 0-\frac{2}{\sqrt 3}\arctan \frac{2t+1}{\sqrt 3}\]=\frac{2}{\sqrt 3}\underbrace{\arctan 0}_{0}-\frac{2}{\sqrt 3}\underbrace{\lim_{t \to -\infty}\(\arctan \frac{2t+1}{\sqrt 3}\)}_{\rightarrow -\frac{\pi}{2}}=$](/mathtex/33/33e1230c5908f16b8f2dad600a9dd430.gif)

nevlastni intgral konverguje.
No a ted zkusim ten druhy priklad...a snad se polepsim v sazbe tech diferencialu ;)
![kopírovat do textarea $-\lim_{t \to 1^-}\int_{0}^t \(1+\frac {1}{x-1}\)\mathrm{d}x=-\lim_{t \to 1^-} \[x+\ln |x-1|\]_{0}^t=-\lim_{t \to 1^-} \(t+\ln |t-1|-0-\ln |-1|\)=$](/mathtex/61/6153c573f7abddd6b3dc8bfc1eb43e55.gif)
protoze ln 1 = 0, vychazi po uvazeni, ze t jde k 1 (zleva)
nevlastni integral diverguje.