Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
ahojte všichni, potřeboval bych prosím pomoc s řešením tohoto příkladu :
Bod, který leží na přímce 2x-y+1=0 a je stejně vzdálen od bodů
A=[4,0], B=[0,-6], je bod ? Výsledkem by měl být bod [-1,-1].
Zajímalo by mě řešení tohoto příkladu a pro lepší pochopení i graf. Moc děkuju.
↑ Vlastik:
necham to kolegovi :-)
2x-y+1=0
si vyjadris parametricky...
x=t
y=1+2t
to jsou souradnice kazdych bodu na primce
dale mas 2 body, 4;0 a 0;-6
vis, ze velikosti maji byt stejne... udelas si tedy 2 vektory tak, ze odecitas souradnice jednoho bodu (pro nas souradnice primky) od souradnice druhyho bodu
( 4-t ; 0-1-2t )
( 0-t ; -6-1-2t)
ted pouzijes vzorec na velikost vektoru:
odmocnia{a^2 + b^2}
a sestavis rovnici ze se ti 2 velikositi maj rovnat
16-8t+t^2+1+4t+4t^2=t^2+49+28t+4t^2
t=-1
ted t muzes dosadit zpet do souradnic primky a vyjde ti onen bod... -1;-1
je to jine reseni nezli jelenine, tak jen pro srovnani... uz sem to mel rozepsane :)
edit: nechtel sem te nikterak opravovat jeleno :) nevsiml jsem si ze uz jsi problem objasnila a napsal sem ze to napisu... .)
↑ liquid:
Klidne opravuj, kdyz si to zaslouzim :-) - prave jsem rada, kdyz pises - mam dobry dohled nad pripravou ke konci kvetna :-)
A vubec, ze zacatku tohoto fora jsem psala docela dost, ted to obcas resim tak, ze se ani neprihlasim, jen zkontroluji, zda je nekdo prihlasen, o kom vim, ze urcite rozumne napise (treba ty urcite a je ji i rada dalsich) a jsem v klidu (jak jsem psala - jsem celkem lina a navic ted jsem mela nejak malo casu :-).
Pridam jeste tu svou kratkou napovedu - jen tak pro srovnani :-)
Graficky:
2x-y+1=0 se upravi na zapis pro linearni funkci y=2x+1 - tuto primku urcite umime nakreslit, body A, B taky. Bod, ktery je stejne vzdalen od bodu A, B musi lezet na ose usecky AB. Hledame tedy prunik osy usecky a primky 2x-y+1=0
Analyticky:
- normalovy vektor zadane primky je zaroven smerovym vektorem primky - osy usecky AB. Pro parametricke zadani nove primky budeme potrebovat jeste souradnice bodu S - stredu usecky AB. Pak prunik dvou primek - reseni soustavy.
OK?
↑ jelena:
nezaslouzis si to... tve reseni se mi libi, je naprosto spravne a asi bude i kratsi... ale ja sem spis ten parametricky typ :) tak sem sem hodil i muj postup ... :)
jinak na tom ze tu nekomu radim, mas neuveritelnou zasluhu hlavne ty... takze jeste jednou, diky ti za vse :)