Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ mikl3:↑ Stýv:↑ Dana1:
Jo díky, já tušila že to bude hloupost.
Ještě jsem se chtěla zeptat na jinou věc trochu z jinýho tématu. Dělají mě problém úpravy matic. Pracovali jsme ve škole s touto maticí: 2 1 3
5 3 1
1 2 3
a aby se asi dobře počítalo vyměnil se 1. a 3. řádek ale není mi jasné proč vzniklo toto: 1 2 3 a ne toto: 1 2 3
2 1 3 5 3 1
5 3 1 2 1 3
Není možno si čtvrtý řádek odmyslet. Stačí si představit na jednoduchém příkladu. Kdyby na něm bylo psáno např. 0x=1, pak by samotný čtvrtý řádek zaručoval, že řešení existovat nebude. Přitom, po jeho vynechání, by nám řešení mohlo vyjít. A pokud to neplatí v jednom případě, jistě to neplatí obecně :-)
Výměna více řádků najednou nás ochrání od zbytečného psaní :-) Dobré je to v případě, že se nám to tak pohodlněji počítá. Obecně lze Gaussovu eliminaci provést i bez výměn řádků.
↑ claudia:↑ gsdv:
Poprosím 1 otázka = 1 téma, ťažko sa tu potom orientuje. (pravidlá)
Ak je jeden riadok lineárnou kombináciou zvyšných, tak sa vynechať môže, či nie? Ten štvrtý riadok vznikol sčítaním druhého a tretieho, preto
v tomto príklade (na začiatku príspevku)sa vynechať mohol - áno?
Z dôvodu, ktorý si uviedla si myslím, že len tak vynechať hociktorý riadok, lebo 4 rovnice a 3 neznáme - to sa nedá.
↑ Dana1:
Omlouvám se, sama jsem nepostřehla, že už je řeč o jiné matici.
Ano, jakmile řádek elementárními transformacemi převedeme na nulový (za pomoci druhého a třetího), pak jej jistě vyškrtnout lze. Ne ale "před výpočtem". Jinak bychom mohli ze stejného důvodu říci, že vypustíme druhý (kombinace třetího a čtvrtého) a třetí (kombinace druhého a čtvrtého) a moc by nám z matice nezbylo :-) Elementárními transformacemi se do takové situace dostat nemůžeme. Možná je to zbytečně formální, ale pokud někdo váhá, co smí, je dobré se pravidel držet striktně (jakkoli Tvá úvaha, že to řešení nezmění, je správná.).
↑ Dana1:↑ claudia:
Děkuji vám oběma. Moc mě to pomohlo, já ty úpravy fakt moc neovládám, a když jsem narazila na tady tu úpravu tak jsem na to koukala jak sova. Prostě se v tom neorientuju a nevidím jak si matici upravit aby byla taková jakou ju potřebuju.
A omlouvám se že kombinuju 2 témata dohromady, myslela jsem že to bude jenom dotaz na okraj.
Stránky: 1