Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Chci se jen zeptat jestli mam tento priklad dobre. A taky nevim jak zodpovedet na otazku v zadani "Ukažte, že tímto předpisem je lin. zobrazení l definováno korektně" - to nevim co tím myslí a nevím jak to zodpovědět. A ještě by mě zajímalo jak odpovědět kdyby se mě ptali jestli je zobrazení "na" nebo "prosté" ...Díky :)
Myslím, že by stačilo najít matici toho lineárního zobrazení. Pak již existují věty o vlastnostech násobení matic, které zaručují, že zobrazení definované jako jako násobení vektoru (tedy jednořádkové/jednosloupcové matice) a matice splňuje potřebné podmínky (zachování sčítání a násobení skalárem).
Existuje také věta, že zobrazení je monomorfismus (= prosté) právě tehdy, když Ker = 0. Pro ověření epimorfismu mě žádné zjednodušení nenapadá.
↑ claudia:
dekuji...Claudia je videt ze mas opravdu dobre znalosti matematiky a znas perfektne teorii a definice, ale pro lidi jako jsem ja kteri to moc nedavaj je to co napises opravdu tezko pochopitelne...bohuzel to od tebe vubec nikdy nechapu :D (to plati i u mych ostatnich temat), jediny co jsem z tohoto cos ted napsala pochopil je, ze kdyz je Ker=0 tak je zobrazení prosté :D... :(
Ve skutečnosti jsem prvačka a tak nejvýše tři kapitoly napřed :-) Přesto jsem toho názoru, že lineární algebru nelze chápat tak, že vezmeme všechna čísla ze zadání, napíšeme je do matice, provedeme Gaussovu eliminaci, cokoli nám vyjde prohlásíme za výsledek. Je pravda, že u snazších úloh to funguje, ale k žádnému pochopení problému to nevede.
Máš-li zájem to pochopit, můžeme to probrat po částech. Pokud je zadáno "ukažte, že je lineární zobrazení definováno korektně", jak takový problém obecně řešit? Nejprve si člověk najde ve své oblíbené knize definici lineárního zobrazení/homomorfismu a podívá se, s čím má formálně tu čest. Pokud zobrazení bude splňovat kritéria z definice, je korektně zadáno. Pokud se teď podíváš a napíšeš sem správnou definici homomorfismu, zkusíme další krok - podívat se, co z ní vyplývá.

claudia napsal(a):
Pro ověření epimorfismu mě žádné zjednodušení nenapadá.
Stačí mrknout na funkční hodnoty vektorů ze zadání a jde vidět, že generují
; ))