Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 02. 2011 17:59 — Editoval FlyingMonkey (09. 02. 2011 18:01)

FlyingMonkey
Reputace:   

Kuželová plocha, prosím o pomoc!

Ahoj :) edit: tak jsem udělal jeden příklad a jsem KO :) Takže zbytek doupdatuju potom, díky všem, kteří mi pomůžou! Třeba i s ostatními příklady nejde mi o řešení samotné, spíš co se tam dělá a podobně, co si myslíte, že by mi mohlo dělat v příkladě problém i když přesně zatím nevíte, kde ho mám :) Ještě jednou díky moc!!

Prvně upozorňuji, že to bude asi trochu obsáhlejší topic, takže jenom pro ty nejostřílenější nebo ty, kteří se zrovna nudí :)
Představte si, jeden den chybím ve škole a oni hned zvládnou celou jednu látku a v pátek z ní píšem, samozřejmě nemám ani tucha. Blbá chřipka!

Potřeboval bych tedy pomoct od Vás, moudrých a chytrých hlav :) Mám problémy konkrétně s kuželovou plochou, což samo o sobě není snad tak těžké, ale nemám žádný materiál ke studování :) pouze zadání příkladů a řešení od spolužáka, ale nějak nevím co s tím, snažím se tím prokousat, ale není mi několik věcí jasných...

Napíšu sem 8 zadání, určitě po Vás nechci, abyste mi vše počítali, jenom Vám k tomu napíšu, co mi není jasné a kdybyste mi k tomu mohli dát vysvětlení, jestli uvažuju úplně blbě nebo jenom napůl  :) malý nástin do problematiky Kuželové plochy by taky opravdu bodl... :))

Už k příkladům:
A upozorňuji, že se snažím věci doučit z googlu a podobně, takže kdyžtak omluvte jestli něco budu chápat úplně špatně :)

1. Napsat rovnici kuželové plochy S[0;1,-2] která prochází bodem A [1,4,0]. Určit průsečíky kuž.p. s přímkami, které jsou rovnoběžné s osami souřadnic a procházejí A..

Prvně, co je kuželová plocha. Představa, že jsou to přesýpací hodiny(středově souměrné) je mylná? Pokud tedy budeme uvažovat takové, kde neexistuje podstava a jejich "nádobky" můžou směřovat do nekonečna:)) Představa průsečíku kuželové plochy s přímkami je mi jasná. Prostě budou rovnoběžné a procházet bodem A a tam, kde se protnou s kuželovou plochou vznikne můj hledaný průsečík ...  Tady snad není možnost uvažovat špatně ^^

Teď přejdu k řešení :) ...

První poznámka, tu je o počítání poloměru |AS|, což je jasné, budeme ho potřebovat do další rovnice. S tím problém nemám, další krok, kdy si dosazuju hodnoty S do rovnice a v podstatě tu rovnici (zřejmě středová se jí říká?) posunuju právě podle našeho středu. x^2+(y-1)^2+(z+2)^2 =14 po úpravě x^2+y^2+z^2-2y+4z-9=0 ... Tahle část mi je jasná, ale teď přichází problém. :))

Z podmínek p||x /\ Aep tu je napsáno Ux=(1;0;0)=Up ... Nevím jak získat tento směrový vektor, teda mám nějaké nápady, čistě z těch podmínek, ale pak mi to dál moc nefunguje :)

2. Průnikem kulové plochy z 1. příkladu a rovin rovnoběžných s rovinami xy, yz, xz soustavy souřadnic a procházejících bodem A jsou kružnice. Určete poloměry těchto kružnic.

3. Průnikem kulové plochy x^2+y^2+z^2=25 a roviny 2x-y+z-10=0 je kružnice. DOkažte a určete její střed.

4. Najděte průsečíky přímy AB, A[0;1;0], B[2;9;1] a kulové plochy dané rovnicí x^2+y^2+z^2-2x+4y-1=0

5. Napište rovnici tečné roviny kulové plochy z 5. příkladu, je-li dotykovým bodem B[2;0;1]. Ověřte, že se vzdálenost středu kulové plochy od této roviny rovná poloměru kulové plochy.

6. Bodem M[3;1;0] kulové plochy dané rovnicí x^2+y^2+z^2-12z-10=0 veďte tečnu rovnoběžnou s rovinou yz.

7. Určete množinu všech bodů X, X nesplývá s A, X nesplývá s B, pro které jsou přímky AX, BX k sobě kolmé, A[1;0;-1], B[3;2;0]

8. Jakou rovnicí má kulová plocha se středem S[1;2;-3], jestliže se dotýká přímky s parametrickým vyjádřením x = t, y=1-t, z=t
t€R :))

#2 09. 02. 2011 18:03 — Editoval Dana1 (09. 02. 2011 18:10)

Dana1
Host

Re: Kuželová plocha, prosím o pomoc!

↑ FlyingMonkey:

Nedávaj viac príkladov do 1 témy, musíš postupne, lebo sa potom odpovede pletú.

Veľmi sa v texte nevyznám.

Keď ten smerový vektor máš, máš bod A, tak môžeš napísať parametrickú rovnicu príslušnej priamky.

#3 09. 02. 2011 18:25

FlyingMonkey
Reputace:   

↑ Dana1:

Nechtěl jsem to zbytečně členit na 8 různých topiců :) ...

Ano, ale já nevím, jak se k němu dojde z těch hodnot :) pro ten ux bych to ještě chápal, ale uy vyjde (0;1;0)? Nevím, jak se k tomu došlo

#4 09. 02. 2011 18:27 — Editoval Dana1 (09. 02. 2011 18:31)

Dana1
Host

↑ FlyingMonkey:

Pozri, čo ukázal po zadaní Tvojej rovnice Wolfram Odkaz. Tvrdí, že ide o guľovú plochu.

#5 09. 02. 2011 18:31

Dana1
Host

↑ FlyingMonkey:

Je to vektor, ktorý si môžeš predstaviť položený na osi x. Zvoľ si dva body A, B  na osi x a zisti  súradnice vektora AB  (B - A).

Bod A môže ležať aj v počiatku sústavy.

Podobne so smerovým vektorom osi y. Zvolíš 2 body na osi a vyrátaš smerový vektor.

Zápatí