Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ terryjohn:
Podle pravidel byste měl příklady rozdělit tak, aby v jednom příspěvku byl jeden příklad.
K tomu prvnímu, máte chybu ve stacionárním bodě. Pro jaká x je derivace rovná nule, tedy:
?

↑ terryjohn:
To je právě to, vy mne títmo příspěvkem nutíte, abych se věnoval třem příkladům, ale já zas nemám tolik času a jen jsem tak omrknul ten začátek. To je další věc, proč by se měla dodržovat pravidla.
K tomu řešení: podle Vás, když dosadím do derivaci za x nulu, tak to bude celé nula?
U dvojky, nerozumím zadání: vypočti derivaci limity.
U trojky máte určitě špatne obor hodnot. Vy ho nevidíte z toho grafu (ten máte dobře)?

@Teolog: myslím má být "vypočtěte derivaci z definice (pomocí limity)"
Ve druhém příkladě je (podle mne) nesmyslné požívat L'Hospitala, neboť v něm derivujeme (pak je to důkaz kruhem). Je třeba správně upravit a pokrátit.
↑ terryjohn:U prvního příkladu je opravdu nutné určnit podmínky, jinak řečeno definiční obor. Pak bys nenapsal to cos napsal.
↑ terryjohn:Myslíš, že ten zlomek někdy můžeš vynulovat, když má v čitateli konstantu?
[IMG=http://img152.imageshack.us/img152/7048/newfota001.jpg][/IMG]
Tady mam jeste limity prosim o kontrolu jestli postupuji spravne.
↑ Tychi:
Pozor, limita zlomku nebude nula, ve skutečnosti nebude definována (zprava
, zleva
).
Chyba je totiž v dosazení. Je
, nikoliv
.
↑ terryjohn:Opravdu tu platí na fóru pravidla..minimálně bys neměl dodávat další příklady, když nejsou dořešené ty předchozí..
V třetím příkladě obor hodnot už máš správně, jen mi není jasné, jak jsi dokázal, že arctg(-x)=-arctg(x)
Olin-aha moje chyba to sem nevedel..prosimte po dosazeni spravnych cisel mi vyslo lim x jdouci k -1=x+1 tudiz sem dosadil a vysledek je 0..?
prominte nevedel sem tedy dobre az vyresime ty predchozi budu pridavat dalsi pro priste uz vim..
Tychi-no ten arctg sem myslel ze se to minus muze dat pred nej a je to uplne stejne ..
↑ terryjohn:To ti asi nemohlo vyjít
..v limitě to jde k -2
a s tím arctg si nejsem jistá, jak on je vlastně definován? těžko můžeš vycházet z grafu..
↑ terryjohn:V těchto limitách žádnou chybu nevidím.
Pokud budeš mít ještě další dotazy, tak založ nové téma. Pokud by se ti k těmto příkladům chtěl ještě někdo jiný vyjádřit, tak ať v tom nemáš zmatek.
Koukni na tohle, z tohohle jsem se to učila já http://www.math.muni.cz/~pribylova/

↑ 0manrike:
Máme tu na fóru možnost editovat příspěvek – v pravé dolní části každého svého příspěvku je odkaz Editovat ;-)