Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravim, mam problem s vyresenim nasledujiciho zadani: Nejmensi perioda funkce: y= tgx/3 spravny vysledek by mel byt 3pí/2
absolutne nevim jak postupovat pri reseni tohoto prikladu, predem dekuji za spravny postup
ps: nevim jak se pise pí nebo-li 3,14....
↑ Mat.Satan:
Ak je za tg (x/3), perióda je asi 3pí, zdá sa, že aj wolfram to hovorí tu
Zistila som nulové body x/3 = 0 + k*pí / *3,
x = 3k*pí ... a z toho je vzdialenosť medzi rovnakými hodnotami (perióda) rovná 3pí, k je celé číslo (myslím)
↑ Mat.Satan:
Obecně nejmenší periodu funkce f najdeš tak, že řešíš rovnici
,
která ovšem musí platit pro každé x z definičního oboru. Zde tedy řešíme rovnici
(1) .
Tato rovnice musí platit pro všechny x z definičního oboru, takže dosadíme třeba x=0.
,
kde k je celé číslo. Tím máme dostatečně omezené p, nemusíme už rovnici (1) řešit pro další x, protože vezmeme to nejmenší přípustné kladné p (to je ) a snadno ověříme, že rovnice (1) s tímto p platí pro každé x z definičního oboru. Nalezli jsme tak nejmenší periodu.
↑ Pavel Brožek:
dekuju za vyresni a omlouvam se, sptane jsem se podival na spravny vysledek ma to byt 3pí ;)
↑ Mat.Satan:
Ak si spokojný, uzavri prosím Ťa, tému (pri prvom príspevku vpravo dolu). Ďakujem.
↑ Pavel Brožek:
jeste jsem se chtel zeptat kdyz jste postupne resil rovnici tak nechapu jak jste dosel k p/3=kpí
↑ Mat.Satan:
Řešení rovnice je , kde k je celé číslo. Pokud to nevidíš rovnou, můžeš si to ještě rozepsat:
Aby byl zlomek roven nule, musí být jeho čitatel rovný nule (a zároveň to musí být definované, což zde není problém, protože pokud má být sinus nulový, pak cosinus je určitě nenulový). Dostáváme tak
Tady už bys měl vědět, že řešení je . A pro nás pak .
Dobrý den,
mám podobný příklad a i podle popsaných postupů se nemohu dostat k výsledku:
První krok:
Jenže cotg 0 přece není definován, to už je něco špatně mám takový pocit. Stejně tak nerozumím tomu když Pavel Brožek udělal tento krok . jakto že v čitateli není 3p ... přece po dosazení bych ke zlomku x/3 musel přičíst p/1.
Díky za pomoc
↑ xdobia09:
Zdravím,
a nebylo by lepší si založit vlastní téma podle pravidel s případným odkazem na toto téma?
A ano, právě z důvodu označení za vyřešené si nikdo tématu nevšiml.
↑ janca361:
To jsem udělal, byl jsem odkázán na to, že zde se to již řešilo :)
↑ xdobia09: Ahoj, ja to nerobím cez tie rovnice, proste... vždy keď je pred x nejaké číslo ako napr
Tak tá 4 znamená vlastne, že perióda bude 4 krát menšia. :) Pri takýchto jednoduchých by ti to mohlo úplne vystačiť. Keď sa pozrieš na jednotkovú kružnicu, tak to aj pochopíš, že ten napr, keď dosadíš uhol 30^\circ do
tak je to hodnota , čiže ako keby si 4 krát rýchlejšie obehol jednotkovú kružnicu a tým pádom aj perióda sa ti skráti...
Demonštrácia:
má periódu má periódu 2 Atď....
Easy na zapamätanie! :)
Edit, ak sa naučíš periódu pre všetky základné goniometrické funkcie, tak cez tieto hrátky sa rýchlo dopracuješ ku všetkému.