Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
moc bych potřeboval poradit jak vypočítat tyto 2 rovnice, nevím jak mám odstranit složené zlomky.
http://www.uloz.to/7838431/cv-pdf

↑ lukaspolak:
Zdravím,
to jste to svým případným pomocníku moc neulehčil. Stahovat cizí soubory, není to nejlepší volba ale budiž. Ale ještě při stahování čekat na reklamy nebo vyplňovat bezpečností kódy, to už je na mne moc.
Nechcete sem ty rovnice nějak ručně přepsat? Nebo to "vyfoťte" printscreenem a vložte do malování a uložte jako obázek. Ten potom nahrajte pomocí místní volby upload obrázku.
↑ lukaspolak:
Rovnice tam nie sú, ak dobre vidím... Nie je tam neznáma. (btw - chcem poprosiť, radšej využi tlačidlo pod textovou písacou plochou Upload obrázků, nechce sa mi sťahovať ... ).
Čo poradiť - mal by si dať nejaké svoje výsledky sem, aby sme Ti vedeli pomôcť. Všeobecne - upraviť zlomok vľavo, upraviť zlomok vpravo a porovnať.
Nerozumiem v pravom zlomku zápisu 3/2 a za tým jednotka
↑ teolog:
Omlouvám se ted jsem to upravil jako obrázek a tady je
↑ lukaspolak:
V poriadku - postup je ale úplne štandardný, potrebujeme vedieť, v čom sa Ti nedarí.
Oplatí sa dať zlomok z pravej strany na ľavú (menovatele sú rovnaké) a potom aj -2/3 dať doprava.
Ďalej využiť vzaťah o rovnosti dvoch zlomkov a/b = c/d práve vtedy, keď ad = bc
↑ Dana1:
Nedaří se mi zbavit těch složených zlomků, nevím čím mám celou rovnici vynásobit, abych se zbavil těch zlomků.
↑ lukaspolak:
Aj mne.
V tom druhom by som radila čitatele aj menovatele do zátvorky a rovno písať, kedy sa dva zlomky rovnajú. Dostaneš dve zátvorky na každej strane - ak pozorne roznásobíš (každé s každým!) x na druhú Ti vypadne. Zlomky by som potom násobila spoločným menovateľom. Vyšli mi pri počítaní veľké čísla, ale nakoniec pekný výsledok. Treba byť pozorný a nemýliť sa.
Pýtaj sa, ak niečo treba + nabudúce poprosím 1 príklad = 1 téma, nie naraz 2 príklady.
Riešenie + skúška: