Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 02. 2011 19:22

Radoslav Brzobohatý
Zelenáč
Reputace:   

Rovnoměrný přímočarý pohyb

Zdravím všechny - můžete mi někdo pomoct vyřešit tento příklad:

Rybář plul proti proudu řeky. Právě pod středem mostu mu vypadlo z loďky bidlo. Rybář zpozoroval ztráu za čas "t". Ihned se otočil a dostihl bidlo ve vzdálenosti "d" za středm mostu. Určete rychlost "c" vody v řece, j-li rychlost "v" loďky vzhledem k řece konstatní. Řešte obecně a pak
t=0,5 h
d=5 km

Uvažoval jsem

vzdálenost d0= vzdálenost, kterou rybář ujede než si všimne ztrátu bidla, ujede ji za čas t

pak tedy  d0=(v-d).t

Když rybář zpozoruje ztrátu a otočí se, pak dostihne bidlo ve vzdálenosti d0+d

pak tedy d0+d=(v+c).t1    kde t1 je čas, za který dostihne bidlo

Ale nevím jak s tím dál, když pak pro řešení znám jen t a d.

Díky.
Radis

Moderátor: Smazal jsem nesmyslnou anketu.

#2 13. 02. 2011 20:05

Asinkan
Reputace:   

Re: Rovnoměrný přímočarý pohyb

Jen na první pohled: $v-d$  nemůžeš přeci odečítat rychlost a vzdálenost.

Do prázdného domu vešli 4 lidé, poté odešlo 6 lidí. Kolik lidí musí do domu vejít, aby byl dům prázdný?

#3 13. 02. 2011 20:10

Asinkan
Reputace:   

Ještě jakým způsobem dostihl to bydlo? To ho doplaval, nebo popoběh po tej loďce, nebo otočil tu loď a plaval rychlostí $v$ po proudu? A to bydlo plavalo rychloctí $c$ po proudu?

Do prázdného domu vešli 4 lidé, poté odešlo 6 lidí. Kolik lidí musí do domu vejít, aby byl dům prázdný?

#4 13. 02. 2011 21:12 — Editoval claudia (13. 02. 2011 21:22)

claudia
Richard P. Feynman
Reputace:   41 

Takže proti proudu jede rychlostí (vzhledem k mostu) $v-c$. Za čas $t$ tedy přejel most o $p=\(v-c\)\cdot t$. Pak se otočil a jel k bidlu vzdálenost $p+d$ rychlostí $v+c$ (vzhledem k mostu) a trvalo mu to $t'$. Tedy $p+d=\(v+c\)\cdot t'$. Bidlo za tu dobu, tedy za $t+t'$, urazilo vzdálenost $d$ rychlostí $c$ vzhledem k mostu. Tedy $d=c\cdot \(t+t'\)$. Prostými úpravami těchto tří rovnic se mi podařilo vyjádřit $c$ jen v závislosti na $d$ a $t$. Začala jsem eliminací $p$...

Pište prosím své dotazy srozumitelně a v TeXu (Detexify). Píšete je jen jednou, ale my je čteme mnohokrát. Čím méně času strávím luštěním vaší otázky, tím více mi zbyde na její zodpovězení.

#5 13. 02. 2011 21:44

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

Zápatí