Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý večer, měl bych na vás prosbu. Zvládám poměrně vše kromě následujících příkladů:
1)
Za předpokladu, že následující dvě tvrzení jsou nepravdivá:
Jestliže nechovám pumu, tak chovám levharta.
Chovám jaguára a nechovám levharta.
můžeme tvrdit různá tvrzení, která pravdivá jsou. Jedno z níže uvedených tvrzení však (při daném předpokladu) pravdivé není; toto tvrzení určete.
a) Jestliže nechovám jaguára, tak nechovám pumu
b) Chovám jaguára nebo chovám levharta
c) Nechovám jaguára nebo chovám pumu
d) Jestliže chovám jaguára, tak nechovám pumu
e) Nechovám jaguára nebo chovám levharta
Podobné příklady, kdy jsou zadaná pravdivá tvrzení mi problém nedělají, ale s tímto nemůžu hnout. Asi dělám chybu v zápisu, nebo nevím v čem, tak prosím o nějaké, humanitně zaměřenému člověku pochopitelné, vysvětlení.
2)
Určete tu větu (z níže uvedených možností), která z daných vět nevyplývá (není logicky korektní ji odvodit):
Jestliže Regina není lékařka nebo Sylva je lékárnice, tak Tereza je zdravotní sestra.
Tereza není zdravotní sestra.
a) Jestliže Regina není lékařka, tak Sylva je lékárnice
b) Jestliže Regina je lékařka, tak Sylva je lékárnice
c) Sylva není lékárnice nebo Regina není lékařka
d) Sylva je lékárnice nebo Regina je lékařka
e) Jestliže Sylva je lékárnice, tak Regina je lékařka
S tímto vážně nevím co dělat
To? vše. Předem děluji za co nejrychlejší vyčerpávající odpovědi, jelikož přijímačky jsou už v pátek.
Kdyžtak správné odpovědi, alespoň podle oficiálního zadání, jsou u příkladu 1) b a 2) b.
S pozdravem Zee
Tak doplňuji ještě jeden příklad:
3)
Určete větu (z níže uvedených možností), která z daných vět vyplývá (je logicky korektní ji odvodit):
Jsem student nebo nejsem plátce daní
Jestliže jsem podnikatel, jsem plátce daní.
a) Jsem student nebo jsem podnikatel
b) Jsem student a jsem podnikatel
c) Jsem student nebo nejsem podnikatel
d) Jestliže jsem student, nejsem podnikatel
e) Jestliže nejsem student, jsem podnikatel
Moc děkuji, přijímačky se blíží a mozek trochu přestává fungovat.
Tak tedy dvojka. Budu předpokládat, že víš něco o matematické logice.
Abych se do toho nezamotal, označím si jednotlivé výroky písmeny:
A - Regina je lékařka.
B - Sylva je lékarnice.
C - Tereza je zdravotní sestra.
Větu: "Jestliže Regina není lékařka nebo Sylva je lékárnice, tak Tereza je zdravotní sestra." můžu tedy psát jako
. Výrok "Tereza není zzdravotní sestra." znamená, že C je nepravda. Kdy může z nějakého výroku plynout nepravda? Jedině když je sám nepravdivý.
je tedy nepravdivé. Kdy je disjunkce nepravdivá? Jedině, když jsou oba výroky nepravdivé. Negace A je tedy nepravdivá. To ale znamená, že A je pravdivé: Regina je lékařka.. Druhý výrok v naší disjunkci je B. Z nepravdivosti celé disjunkce plyne, že je také nepravdivé. Sylva není lékarnice..
Ted už všechno víme :-) Zbývá rozhodnout o pravdivosti předložených výroků. Přepíšu si je do tabulky.
Snad je pochopitelné, co je v té tabulce. Například poslední sloupec říká: Pokud B, pak A. Tedy "Pokud je Sylva lékárnice, pak Regina je lékařka.". Ve druhém řádku jsou pravdivostní hodnoty B je nepravda - tedy nula. A je pravda - tedy jednička. Je implikace pravdivá? Z nepravdy může plynout pravda, to je v pořádku, daná implikace je pravdivá, proto je hodnota uprostřed 1.
Z tabulky je vidět, že vybuchne pouze druhá implikace, jinak je všechno pravda.
Tak zkusím ještě tu trojku.
A Jsem student.
B Jsem plátce daní.
C jsem podnikatel.
Kdy platí dvě tvrzení, u kterých předpokládám pravdivost zjistím z tabulky. Bohužel musím rozebrat všechny možnosti. V posledních dvou sloupcích ověřuju pravdivost disjunkce a implikace.
Je vidět, že řádky 3;5;6;7 můžu vypustit. V pěti tvrzeních, které se mají ověřit se objevuje jen výrok A a C. Tabulku si tedy můžu zjednodušit. Opět budu ověřovat pravdivost jen příslušných disjunkcí a implikací.
Samé jedničky jsou ve třetím sloupci. Výrok
"Jsem student nebo nejsem podnikatel." tedy platí ve všech případech.
Tak jsem si prošel řešení trojky, a nerozumím tamdvěma věcem, jednak proč činím první krok, tedy ten, kdy ověřuju pravdivost jednotlivých výroků, když do druhého kroku se mi to nijak nepromítne. A druhá věc je, proč u druhého kroku, kdy ověřuju pravdivost mám 3 řídky, a ne 4 (tzn. že chybí čtvrtý řádek s pravdivostními hodnotami 0 pro A a 1 pro B). Děkuji za vysvětlení a omlouvám se za natrvdlost.
Kdybych měl ve druhém kroku všechny 4 řádky nepotřeboval bych přece na začátku ty dva výroky (předpoklady). Ty použiju v prvním kroku. Vyškrtnu ty čtyři řádky, kde je implikace nebo dijunkce nepravda, zbyde:
V nové tabulce, ale nepotřebuju výrok B, pokud ha vynechám dostanu:
Vidím, že druhý a třetí řádek říká totéž, tak ho taky (jednou) škrtnu. Odtud ty tři řádky ve druhém kroku.
Co vlastně nezahrnuji? Možnost A=0 a C=1 To znamená: "Nejsem student", "Nejsem podnikatel." Co říkají předpoklady?
1) "Jsem student nebo nejsem plátce daní."
Já ale nejsem student. Aby platila tahle disjunkce musí platit, že nejsem plátce daní.
2) "Jestliže jsem podnikatel, jsem plátce daní."
Předpokládejme, že jsem podnikatel. Aby byla pravdivá tato implikace, pak bych musel být plátce daní (z pravdy musí plynout jen pravda). Z předcházejícího předpokladu vím, že plátce daní nejsem. V tomto případě jsou tedy předpoklady ve sporu, což nemohou být. Proto tento případ neuvažuju.
Doufám, že jsem to zamotal ještě víc než předtím :-))
Stránky: 1