Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
mně se ten čásopis nezdá nějak starý a je to seriózní zdroj. Pokud si to zakresliš pro ostroúhlý a pro tupoúhlý trojúhelník, tak budeš mít obrázek, který je v učebnicích uveden (jen u něho není psáno, že je to věta o průmětech, alespoň v těch, co jsem nakoukla). Věta se zapisuje pro každou stranu a může sloužit výchozím bodem k dalším důkazům - viz například zde - úvod članku).
Nebo odsud: Věta o průmětech - Každá výška trojúhelníku rozdělí příslušnou stranu na dva úseky. Délka této strany je pak součtem nebo rozdílem délek těchto úseků (rozdílem právě tehdy, leží-li pata kolmice mimo trojúhelník). Je odvozena věta, že každá strana trojúhelníku se rovná součtu průmětů druhých dvou stran na ni.
↑ jira:
děkuji, tuto knihu mám (vydání 1993), ale již delší dobu nepoužívám, nikdo nechtěl. Zadání jsem našla, ale nevzpomínám, že bych ho řešila.
Nejsem si úplně jistá, zda v tomto označení se nerozumí spíš průmět horní podstavy do dolní podstavy
. Přímá souvislost s větou o průmětech pro trojúhelník mne teď nenapadá.
Pokud se někdo z kolegů nezapojí, tak bych se podívala buď pozdě věčer nebo až zítra.
Děkuji.