↑ WaluigiCZ:
T+R=317
Podle první věty je T=321-P
podle druhé R=320-P
Peter, dvaja Tondovia a Radek maju dohromady 638 a kedze Peter+Radek maju 320, dvaja Tondovia maju 318.
Moze byt?

↑ WaluigiCZ:
Vážně páťáci rovnice neumí? Pokud mi mé dávné vzpomínky nelžou, tak se nás je učitelka na základní škole snažila naučit (jiná věc je, že ona je neuměla).
Z prvních dvou vět plyne, že Tonda je o centimetr vyšší než Radek. Když tedy od 317 odečtu ten centimetr, tak mám dvojnásobek Radkovy výšky. 316/2=158. Takže Radek měří 158 cm, Tonda 159 cm. Z první věty už je jasné, že Petr měří 321-159=162 cm.
↑ WaluigiCZ:
Já to moc nechapu xD

↑ KenyG:
Co konkrétně na mém vysvětlení nechápeš? Už první věta ti není jasná?
↑ Pavel Brožek:
MOc ne z prvních dvou vět???
Petr a Tonda měří dohromady 3 m 21 cm. Součet výšky Petra a Radka je 32 dm.
???
Dejme tomu,že petr měří 170cm,tedy tonda ten zbytek do 3m21cm tj.151.
PAk tedy Petr tj 170cm a Radek do 320 tj.150cm.
Vychází to podle tvého výroku,ale jak na to takhle příjíd a jak postupovat dal?
↑ KenyG:
Zdravím,
nakreslí nad sebou 2 úsečky - jedná délky 3 m 21 cm, druhá 3 m 20 cm (samozřejmě tak, aby vešlo na papír :-) tedy v měřítku. Teď vyznač na každé úsečce výšku Petra (nějakou stejnou úsečku), zbytek bude dávat výšky Tondy a Radka, které můžeš porovnat, že se liší o 1 cm.
-------------------------------------P-----------------------------------------------------------------T
-------------------------------------P--------------------------------------------------------R.......... (........ je 1 cm)
V pořádku? Děkuji.
↑ Pavel Brožek: neumí, bohužel. Do hodné dcery jsem řešení rovnic alespoň dostala při připravě na přijímačky na 8leté gym. Do milého syna mi to nejde, úspěšně odolává.