Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
mám dotaz ohledně jedné úlohy. Nevím čeho se zachytit.
Pr. Tri kondenzátory o kapacitách
,
,
jsou sériově připojeny ke zdroji stejnosměrného napětí. Na kterém z kondenzátorů je největší napětí, elektrický náboj a který z kondenzátorů má největší energii elektrického pole.
Vzorečky vím, ale nějak mi to nejde skombinovat. Pomůžete prosím?
Zdravím,
při sériovém zapojení vzniká na jednotlivých kondenzátorech úbytek napětí (tzn. na každém kondenzátoru je jiné napětí) a náboj zůstává konstantní.
Pokud znáte vzorečky, už by neměl být žádný problém to dokončit. Pro lepší představu si doporučuji za napětí dosadit nejakou hodnotu, např. 10V a s tou počítat.
↑ mountdoom:
Pokud zůstává náboj konstantní, proč si mám jako konstantu dosadit 10 V za napětí?
Ta elektrika mi dává strašně zabrat, omlouvám se, pokud jsou to hloupé dotazy.
Pokud nedokážete za vzorečku vyčíst co je čemu úměrné popř. neúměrné je lepší to počítat s určitými hodnotami, aby vycházela čísla-ta už se lépe porovnávají, zda jsou větší nebo menší. A jestliže to dokážete, pak je zbytečné si něco dosazovat.