Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj mám jeden takovej celkem složitej integrál teda aspon pro mě složitej.
integrál od 0 do Pi z 1/(1+2cos(x)) dx.
Mám problém stím vůbec začít to nějak řešit. Nenapadámě nic co by mohlo vést k tomu, že integrál neexistuje resp. diverguje což má být výsledek ale potřebuju nějak postup jak se ktomu mám dopracovat. Kdyby byl někdo tak hodný a pomohl mi. Děkuji
Pokud jmenovatel (1+2cos(x)) se rovná nule, pak zlomek diverguje.
Takže řešíš rovnici
a jestli vypočítané x je v rozmezí 0...pi
↑ zuzule:
Zdravím,
nějak zapadlo (nevím, zda ještě aktuální).
Kolega ↑ mák: ukazuje první krok, o který jsi žadala ("jak začit"). Na zadaném intervalu se nachází bod (který naležneš řešením rovnice od kolegy), ve kterém funkce není definována.
Proto integral se rozděli na 2 časti tak, aby jedna mez byla "bezproblemová":
(0) - dolní "bezproblémová" pro 1. integrál
(pi) - horní "bezproblemová" pro 2. integrál.
V každém z integralů se objeví také mez "problémová", zjištěna z rovnice od kolegy. Případně se ozví, zda to postačilo. Děkuji.
↑ jelena:Řeš universální substitucí tgx=t event.tg(x/2)=t a poté dostaneš v případě druhé substituce:tg(x/2)=t ,pak x/2=arctg(t) a x=2*arctg(t) ,dá se odvodit,že sin(x)=2t/(1+t^2) a cos (x)= (1-t^2)/(1+t^2).Pak dx=2/(1+t^2)dt.Nezapomeň na změnu mezí!!
Omlouvám se, odkaz je určen pro autora tématu.Děkuji za pochopení.