Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
Přeji hezký den:) Nenašel by se tady nějaký strašně hodný človíček, který by mi aspon trochu polopatě, ale opravdu od základu vysvětlil, jak řešit soustavu lineární a kvadratické rovnice?? Jsem z toho už úplný jelen :( Dělá mi nejvíce problém hned ten první krok, vím, že si musím vyjádřit jednu neznámou z lineární rovnice, ale nikdy nevím jak. Jestli vzít y nebo x? Zda na tom záleží nebo je to jedno? Poradí mi prosím někdo??
Mám tady jeden lehčí příklad, který se snažím vyřešit, ale nevím, jak začít.
x^2+y^2=9
x-y-3=0
Předem děkuji
↑ luxhuak: jistě už nyní je více komentů nade mnou, ale:
vyjádříme si jednu neznámou z lineární rovnice (je jedno jakou), pokud si vyjádříš x, tak do té první kvadratické dosadíš za x, pokud y, tak za y
zkus prosím sám vyjádřit čemu se rovná x z druhé rovnice a dosadit do první
↑ luxhuak:
Ano
x^2 = 9 - y^2
x^2 = (3+y)(3-y)
x = 3+y
vydelime rovnice a dostaneme
x = 3-y
a mame soustavu dvou linearnich rovnic
x = 3+y
x = 3-y
3+y = 3-y
y = 0
dosadime a zjistime ze x = 3
nemusel jsem to delat tak zdlouhave ale zdalo se mi prakticke se zbavit tech mocnin
↑ luxhuak: ano z rovnice je vyjádření
správné
nyní správně dosaď za do té první rovnice
↑ luxhuak: správně, nyní to můžeš dopočítat a hoď sem výsledek abychom to ocheckovali
Ještě je zde možnost řešit soustavu graficky. je rce kružnice se stredem v počátku a poloměrem 3.
x-y-3=0 -> rce přímky - směrnice 1, úsek na ose y je -3
Hledáme společné body kružnice a přímky.
Je mi jasné, že jste kuželosečky ještě neprobírali. Kdyby místo kružnice byla zadána jiná přímka/křivka, kterou již umíte znázornit, tak někdy není od věci si grafické řešení alespoň představit.
↑ KoTy182:
To je sice krasne, ale vydelenim si prisel o jeden koren kvuli neekvivalentni uprave a myslim, ze autorovi jsi taky zrovna moc nepomohl, protoze jeho dotaz znel
Nenašel by se tady nějaký strašně hodný človíček, který by mi aspon trochu polopatě, ale opravdu od základu vysvětlil, jak řešit soustavu lineární a kvadratické rovnice??
Neber si to nijak zle, jen tohle neni vzdy soutez kdo sem driv hodi reseni bez postupu ;)
↑ KoTy182: ano, je to praktické, ale většinou se ti při dělení s proměnnou ztratí nějaké řešení, stejně jako se ti ztratilo
↑ mikl3:
No nevím jestli to bude zase tak jednoduché:D Ale pokusím se.
Zkontrolujte prosím jestli postupuji správně:)
(y+3)^2+y^2=9
y^2+2*y*3+9+y^2=9
2y^2+6y+9=9
2y^2+6y+18=0 A můžu to tady vydělit 2?? Nejsem si jistá..Pokud ano tak:
y^2+3y+9=0
↑ luxhuak:
koukni se ještě na tu 9 co jsi s ní dělala abys ji dostala z pravé strany ano?
jistěže můžeš vydělit rovnici 2, je to ekvivalentní úprava
↑ luxhuak: překontrolovala jsi tu 9? protože ji odečítáš z pravé strany, ale k levé ji přičteš....
luxhuak napsal(a):
↑ mikl3:
No nevím jestli to bude zase tak jednoduché:D Ale pokusím se.
Zkontrolujte prosím jestli postupuji správně:)
(y+3)^2+y^2=9
y^2+2*y*3+9+y^2=9
2y^2+6y+9=9
2y^2+6y+18=0 A můžu to tady vydělit 2?? Nejsem si jistá..Pokud ano tak:
y^2+3y+9=0
koukej na řádek odečteme 9
což je
máš to jinak
↑ luxhuak:
Ano.
↑ luxhuak: ano tak to bude, nyní vyřeš neúplnou kvadratickou rovnici (doporučuji vytknout)
↑ luxhuak: máš tvar můžeš použít vzorec, ale tady to jde snadněji, vytkni
ano?
Stránky: 1 2