Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, potřeboval bych pomoct s důkazem, že pokud n dělí výraz , tak n dělí i .
Dál je k tomu nápověda: Necht p je prvočinitel n a k násobnost tohoto prvočinitele, tedy takové nejvyšší číslo k, že ještě dělí n. Zkuste dokázat, že dělí výše uvedený zlomek. Začnete úvahou, že p dělí (a-b), nebot v opačném prípade je řešení jednoduché.
Kam jsem se dostal:
Když teda rozložim čitatele na součin, je to .
Pokud tedy n dělí čitatele, dělí buď (a-b) nebo tu druhou závorku. Jestliže dělí , pak dělí i , to je jasný.
Druhá možnost je, že n nedělí tu závorku, tedy musí dělit (a-b). V tom případě ale dělí čitatele i jmenovatele a zase není co řešit.
Kde mám v tý úvaze chybu a jakou roli v tom má hrát to prvočíslo z nápovědy? Jak to má být správně?
Děkuji
↑ chos:
Ve Tvé úvaze je chyba, neplatí totiž, že dělí-li čitatele, pak dělí buď nebo tu druhou závorku. To by platilo pouze tehdy, kdyby n bylo prvočíslo.
↑ claudia:
Proč to neplatí? 1 dělí 1 nebo ne?
check: Omlouvám se, špatně jsem přečetla zadání.
↑ Pavel:
Dík, to mi předtim nedošlo. Chápu teda dobře, že tam je třetí možnost - že když je n složené číslo, tak někteří prvočinitelé dělí (a-b) a někteří tu závorku? V tom případě by ale celej ten zlomek měl být nedělitelný
(omlouvám se, že jsem zabedněn, důkazy jsou pro mě moc abstraktní)
Nestálo by za to přesunout tuto úlohu do sekce Zajímavé?
Stránky: 1