Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte,
zase mi niečo nevie napadnúť. Ak máme lichobežník ABCD so stranami |AB| = a, |BC| = b, |CD| = c, |DA| = d. Ako dostaneme, že pre uhlopriečky AC = , BD =
, platí:
?
↑ pizet: Priesečník uhlopriečok označíme S. Trojuholníky ABS a CSD sú podobné podľa vety uu. Obsahy trojuholníkov ASD a BSC sú rovnaké. Toto som zatiaľ vypozoroval.
↑ pizet: Tu http://mathworld.wolfram.com/Trapezoid.html je o tom niečo (ináč sú označené strany), lenže je tom tam uvedené ako obyčajný fakt a nijak odvodené. Za pomoc pri odvodení vopred ďakujem.
↑ pizet:
Zdravím,
obdobný problém řeší kolega jira. Podle doporučeného postupu se mi to nepodařilo odvodit. Našla jsem materiál, ve kterém se to dokazuje pomocí vektorů.
No, nejprve se podle kosinové věty vyjádřily úhlopříčky:
Po úpravě:
Teď použitím té věty o průmětech dokážeme, že .
Věta o průmětech:
V trojúhelníku tvořeném ramenem lichoběžníku, výškou lichoběžníku a částí základny, pak dostaneme větou o průmětech žádaný výsledek.
P.S.
Rekonstruoval jsem to teď narychlo, tak tam snad není vyložená "bota".
↑ jira:
Děkuji velmi,
nedošla jsem dál, než k součtu čtverců úhlopříček. Nedošlo mi, že ve větě pro trojúhelník je a, b, c něco jiného, než v označení pro lichoběžník.
Děkuji a zdravím.