Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mám tu takový úkol a nevím si s ním rady, byl bych vděčen za nakopnutí, jak se říká :)
Ověřte, že trojúhelník ABC, A [-1;-1] , B [-5;2], C [1;10] je pravúhlý.
Napiště rovnici kružnice k opsané trojúhelník ABC.
Výseldky : přepona AC , k = x^2+y^9y-11=0
Nevim jak začít..
Strana je jednoznačně určena dvěma body. Ty potřebuješ její střed. Umíš ho nalézt?
Z tohoto středu povedeš kolmici. Potřebuješ směrový vektor přímky (např. AB). Tento vektor je normálový vektor přímky k ní kolmé. Umíš ho nalézt?
Dostaneš se do polotovaru rce osy (ax+by+c=0) a po dosazení souřadnic středu strany získáš celou rovnici.
To stačí udělat pro dvě strany - hledáš průsečík výsledných přímek (střed S)
↑ Daxter: vyjádři si směrové vektory stran, umíš? (bez toho to nejde), ze směrových vektorů umíme vyčíst normálový vektor
normálový vektor bude směrový kolmice a to je přeci osa strany a co dál? povíš mi sám?
ještě malinko povím já: koeficient c zjistíš tak, že dosadíš do té obecné rovnice osy strany střed strany...
↑ Daxter: tak to bude trochu problém (nebude, ale to je základní věc analytiky)
směrový vektor (prostě určíš věktorově tu stranu)
to je směrový vektor strany
, ty podle něj určíš normálový
a to jsou koeficienty obecné rovnice osy
↑ Daxter: popiš mi prosím, co jsi to počítal, nerozumím tomu
jak tady radíme: udělej si směrové vektory stran, pak normálové, z těch uděláš obecné rovnice os stran a do nich dosadíš středy stran a pak řešíš soustavu rovnic
↑ Daxter: Daxtere, vyslyšel jsem Danu a něco ti povím: já s Hudlerem jsme, myslím si, podávali stejný postup, ale on je jaksi delší (i když mně přijde přirozený), existují občas vzorce, do kterých lze dosadit a máš výsledek, nebo se zamyslet a dělat to jinak, vzhledem k tvým schopnostem (neber si to prosím špatně) a faktu, že to je asi domácí úkol, který je potřeba rychle vyřešit, ti Dana napíše jednodušší postup
jestli máš zájem i o ten jiný, kontaktuj mne ano? přeji hodně zdaru
↑ Daxter:
Daxter, úloha sa dá riešiť aj ináč. Možno by bolo jednoduchšie najprv urobiť úlohu 1 - dokázať, že ten trojuholník je pravouhlý.
Myslím, že by to šlo cez kolmosť vektorov alebo cez dĺžky strán (vzdialenosť bodov) a Pytagorovu vetu.
Potom tá hľadaná kružnica je Talesova , jej stred je stred prepony a polomer je polovica dĺžky prepony.
↑ Daxter:
K Tvojim zápisom.
Zabúdaš písať na ľavej strane druhú mocninu. Polomer nie je AB.
Strany trojuholníka sú vyrátané dobre.
Trojuholník ABC je pravouhlý, lebo platí Pytagorova veta (najdlhšia strana AC, kratšie AB, BC):

↑ Daxter:
Pokud si uděláš směrové vektory jednotlivých stran, pak zjistíš že:

Vektory BA a BC jsou na sebe kolmé - jejich skalární součin =0 
Tím máme ověřeno, že trojúhelník je pravoúhlý (pravý úhel při vrcholu B) 
Víme, že :
1) střed kružnice opsané pravoúhlému trojúhelníku leží uprostřed přepony
2) poloměr kružnice je 1/2 délky přepony.
Stačí tedy:
1) určit střed strany AC = střed kružnice (souřadnice středu)
2) určit 1/2 délky strany AC = poloměr kružnice
Napsat rovnici kružnice opsané už nebude problém