Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
mikl3 napsal(a):
↑ jira: mohu se zeptat jak to myslíš? jen jako nahrazení, aby mu to bylo jasné, nebo odmítáš tvrzení, že absolutní hodnota je velikost? (no flame)
Jen jsem myslel, že je jasnější mluvit o velikosti. V učebnici se taky mluví o velikosti. Je tam vzoreček pro výpočet velikosti vektoru atd.
Tak aby ho nepopletl ten znak absolutní hodnoty
↑ Salo:
Samozrejme sa to dá riešiť aj inak.
mikl3 napsal(a):
↑ jira: mohu se zeptat jak to myslíš? jen jako nahrazení, aby mu to bylo jasné, nebo odmítáš tvrzení, že absolutní hodnota je velikost? (no flame)
Taktéž no flame, a už vůbec ne do sekce SŠ, ale já osobně teda odmítám tvrzení, že absolutní hodnota čísla _je_totéž_ co velikost vektoru, byť klidně i jednorozměrného. To bychom se museli podrobně zamyslet nad tím, jak se na prostorech zavádí metriky a proč jsou podobné symboly (zde: svislé čáry) používány v na první pohled různých kontextech. Samozřejmě i grupu čísel lze přirozeně vnímat jako prostor a můžeme se bavit o tom, jak tam ta či oná metrika generuje různé funkce, kterým budeme říkat absolutní hodnoty nebo snad normy, kdy jsou metriky vzájemně ekvivalentní atp. Jen tak pro zábavu uvažme třeba ||u||=2|u|, a protože jsem napsal "pro zábavu", tak bez dalšího povídání s tím takto skončím. :-)
↑ Cheop:
Aha, to som sa pekne sekol :))
Dík za upozornenie :)