Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Asinkan: a jak budou vypadat ty rovnice? Je možné, že a+b+c=0, 8a+6b+4c´=1 , 15a+5b+3c=0
↑ Asinkan: ale žádné x3 tam neni nebo ano? no a ty rovnice vypočítám jak prosím
↑ veruuu:
JJ, to jsem psal rychleji, než jsem myslel. Ale už jsem to opravil. Ty rovnice třeba úpravou matice na stupňovitý tvar, tedy
~
~
tedy atd
Gaussova eliminační metoda spočívá v tom, že si ty rovnice přepíšeš do matice (to si asi pochopila, jak se udělá). A pak pomocí řádkových úprav matice (vynásobení řádku ibovolným číslem, přičteník k-násobku nějakého řádku k jinému) to upravíš na stupňovitý tvar. Já postupoval- první řádek krát přičtu k druhému a k třetímu-tim vzniknou nuly v prvnim sloupci 2. a 3. řádku. A pak druhý krát přičtu ke třetímu (tedy v hlavě ho vynásobím a sečtu se třetim). Pak ti z každého řádku vypadne nová rovnice
z 3.
z 2. C už znáš, tak ho sem dáš a vyjde ti B. To B a C pak dosadíš do 1. rovnice a vyjde, že A=-C-B.
OK?
↑ veruuu:
Tak použij jinou, třeba dosazovací, nebo sčítací ze střední. Pokud umíš sčítací metodu, tak to je vlastně převlečená metoda toho, co jsem tu vysvětloval. Jen bez matic. Ta dosazovací bude trvat trochu dýl- vyjádříš si třeba A z jedný rce a dosadíš do dalších, pak B z jiný a dosadíš do té poslední, co ti zbyla. A vyjde ti C.
Ano.
Dostaneme
a podobně
Všimni si mimochodem, že ty koeficienty jsou stejné jako při řešení pomocí matice výše.
A analogicky další krok. Z první rovnice vyjádříme ...
Ale naučit se Gaussovu eliminaci určitě není na škodu. A není v tom žádné tajemství. Je to prachobyčejná sčítací metoda, ze které se vynechají všechna nadbytečná písmenka a vše se to pěkně zapíše do tabulky.
↑ veruuu:Ty si na VŠ a neumíš vypočítat tři neznámé ze tří rovnic?To se učí na základní škole.Osobně si myslím,že mnoho studentů na VŠ postrádají elementární základy ZŠ a SŠ.
↑ veruuu:
Kolega ↑ Olin: (děkuji) už Tvé zadání vložil do Wolframu, tedy výsledek si můžeš překontrolovat sama. Řešení soustavy rovnic také.
Označ, prosím, témata za vyřešená, pokud tomu tak je. Děkuji.
Jenom na okraj, soustavám rovnic se lze elegantně vyhnout a neznámé koeficienty A, B, C lze spočítat přímo. Stačí si uvědomit, že
Nyní stačí postupně dosazovat za x hodnoty -1, -3, a -5 a získávat tak neznámé A, B, C přímo.
veruuu napsal(a):
↑ claudia:
je možné, že rovnice výjdou A=1/8 B=1/2 C=-5/8
Co ti vyjde, pokud ty hodnoty do těch rovnic dosadíš? :-)