Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 05. 2008 00:06

Los
Zelenáč
Reputace:   

Integrální počet - důkaz primitivní funkce

Zdravím, nevím si rady s částí příkladu:
Dokažte, že funkce F(x)=(-cos^4x)/4 a funkce G(x)=(sin^2x)/(2) - (sin^4x)/(4) jsou primitivní k téže funkci f(x)=sinx*cos^3x a najděte konstantu, o kterou se liší.

Druhou část příkladu (konstantu) jsem schopná vyřešit, nicméně s první si příliš nevím rady. Asi by to chtělo obě funkce (F i G) zderivovat, ovšem stále mi to vychází nějak škaredě a netuším, zda tohle je to jediné co je potřeba udělat.

Děkuji za případnou pomoc :)

#2 14. 05. 2008 10:00

lukaszh
Místo: Bratislava
Reputace:   37 

Re: Integrální počet - důkaz primitivní funkce

Derivujes ako zlozenu funkciu:
$\left(-\frac{\cos^4x}{4}\right)'=-\frac{1}{4}\left(\cos^4x\right)'=-\frac{1}{4}\left(-4\cos^3x \sin x\right)=\cos^3x\sin x$
$\left(\frac{sin^2x}{2}\right)' - \left(\frac{sin^4x}{4}\right)'= \frac{1}{2}\left(\sin^2x\right)'-\frac{1}{4}\left(\sin^4x\right)'= \frac{1}{2}\left(2\sin x\cos x\right)-\frac{1}{4}\left(4\sin^3x\cos x\right)= \sin x\cos x-\sin^3x\cos x=\nl =\sin x\cos x(1-\sin^2x)=\sin x\cos^3x$

"The mathematical rules of the universe are visible to men in the form of beauty."
John Michel

#3 14. 05. 2008 10:51

robert.marik
Einstein
Reputace:   

No kdyz vime, ze se lisi o aditivni konstantu, tak je jasne ze derivace vyjdou stejne a prvni cast tedy plyne trivialne z druhe casti.

#4 14. 05. 2008 12:17

Los
Zelenáč
Reputace:   

Díky :) Problém byl v tom, že jsem nevěděla co s tim cos^4x a už mi to asi došlo :)

Sice je jasné, že derivace vyjdou stejně, jenže kdybych takovýto příklad náhodou dostala na maturu, tak se obávám, že by jim taková odpověď nestačila a musela bych začít derivovt :)

Zápatí