Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Hezký večer všem,
dnes jsme začali brát novou látku, která se jmenuje, soustavy rovnic o dvou neznámých, z nichž alespoň jedna je kvadratická. Rád bych se tyto příklady perfektně naučil, protože z nich v pondělí píšeme, a také proto, abych něco uměl. Oskenoval jsem cvičení z knížky, ze kterého budeme psát. Pokud se najde někdo, kdo mi vypočítá alespoň 2 příklady(jeden jednoduchý a druhý těžký), budu moc rád. Jde mi hlavně o detailní vysvětlení postupu. Pokud to pochopím, ostatní příklady už vypočítám sám. Chci být co nejlépe připraven.
Děkuji a přeji fajn víkend :-)
↑ Zlutasek: na tom není nic těžkého, z té lineární si vyjádři jednu neznámou, dosaď do kv. rovnice a dořeš
Tak napríklad prvý..
Z lineárnej rovnice si vyjadríš jednu neznámu a dosadíš do kvadratickej (keby si to robil naopak, tak by si sa viac napočítal):
Dosadíš:
Využívaš to, že mocnina zlomku je rovná mocnine čitateľa lomeno mocnine menovateľa. Teraz použiješ vzorec pre (a+b)^2:
Krátiš číslom 25:

A už len dosadíš a vypočítaš "x":
Všetky rovnice sú na tom istom princípe. Z jednoduchšej lineárnej dosadiť neznámu do zložitejšej kvadratickej, z nej vypočítať prvý koreň a potom už len zistiť druhý.
Teraz len tak hypoteticky..Keby ti vyšlo, že "y" môže byť 2 rôzne čísla, napríklad y1, y2, tak každé jedno dosadíš do vzorca pre "x" a budeš mať x1, x2. Riešením však nie je napríklad dvojica y1 x2, ale iba usporiadané dvojica [x1;x2] alebo [y1;y2].
Stránky: 1